İzmir merkezli İstanbul ve Denizli de düzenlenen ‘Zula’ isimli sahte para operasyonunda 16 kişi yakalandı. Şebekenin parayı İstanbul’da basıp illere dağıttığı, özellikle yaşı küçük kız çocuklarını kullanarak sahte paraları piyasaya sürdükleri iddia edildi.
İzmir Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Sahtecilik Büro Ekipleri, piyasada bulunan sahte paraların nereden geldiğini bulmak için derinleştirmesine soruşturma başlattı. Yapılan araştırmada, İstanbul Fatih ilçesinde oturan, aynı zamanda ‘Parada sahtecilik’ suçundan aranması olan K.A. isimli şahsın sahte paraları bastığı ve N.A. aracılığı ile sahte paraları İzmir’e gönderildiği tespit edildi. M.H.’nın kilimci olarak faaliyet gösterdiği işyeri yakınında metruk binanın içinde taban tahtasının altına zula edilerek sahte paraları sakladığı, buradan örgüt elamanlarına paraları dağıtarak piyasaya dürdüğü anlaşıldı. Öte yandan şebekenin özellikle dikkat çekmemesi için küçük kız çocuklarını kullanarak; pazarlarda, eczanelerde, market gibi yerlerde piyasaya sahte para sürdürdüğü belirlendi.
KÜÇÜK KIZ ÇOCUKLARINI KULLANMIŞLAR
Sahte para şebekesinin işleyişini çözen İzmir polisi, şüphelilerin adres ve işyerlerini tespit edip ‘Zula’ ismini verdiği operasyonla, geçtiğimiz salı günü, İzmir-İstanbul ve Denizli’de eş zamanlı baskın düzenledi. Yapılan baskında, M.S.Y., M.H., V.O., D.A., M.Ç., M.T., H.D., U.G., Y.M., H.G., Z.K., Ö.Ö.S., E.Ö., D.G., N.A., ve K.A., isimli şüpheliler yakalandı. İstanbul ve Denizli’de yakalan zanlılar İzmir’e getirilidi. Ev ve işyerlerinde yapılan aramada; 2 bin 323 adet 100 lira toplam değeri 233 bin 200 lira ve 146 adet 200 lira toplam değeri 29 bin 200 lira olmak üzere toplamda 262 bin 400 lira sahte para ele geçirildi. Polis ekipleri, yaptığı baskın sırasında, 18 yaşından küçük D.A.’nın evinde yaptığı arama sırasında şahsın sahte banknotları tuvalet kağıdı rulosu içerisine gizleyerek evin penceresinden arka bahçeye attığı görüldü. Sahte paralar polis ekiplerince muhafaza altına alındı. İstanbul’da ise, K.A. isimli şahsın evinde yapılan aramada sahte para basımında kullanıldığı değerlendirilen 3 adet yazıcı, bir adet kağıt kesme makinesi ve bir adet sıcak pres makinesi ile sahte para basımında kullanılan fligran ele geçirildi. Şüphelilerin daha önce farklı tarihlerde pazarlara, eczanelere, giyim üzerine faaliyet gösteren işyerleri gibi yerlere toplam 11 bin 350 lira sahte para piyasaya sürdüğü tespit edilerek adli işlem yapıldığı anlaşıldı. Emniyetteki işlemleri tamamlanan 16 zanlıdan 13’ü çıkarıldığı mahkemece tutuklanırken 3 şüpheli tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.