Sağlık-Sen Aydın Şube Başkanı A. Baki Karaer, tüm sağlık çalışanlarını kapsayacak yeni ve daha adil bir döner sermaye sistemine geçilmesi gerektiğini belirtti.

Sağlık çalışanlarının önemli sorunlarından birisi olan döner sermaye sisteminin detaylı bir şekilde ele alınması gerektiğini savunan Sağlık-Sen Aydın Şube Başkanı A. Baki Karaer, ek ödemeyle mağdur edilen tek sektörün sağlık olduğunu belirterek, “Sağlık çalışanlarının maaşlarındaki düşüklük, ek ödeme ile giderilmeye çalışılıyor. Mevcut sistemde, maaş, maaşa ek olarak sabit ek ödeme ve çalıştığı kurumun performans ve gelir gider dengesine göre döner sermaye ödeniyor. Ancak gelinen noktada sağlık çalışanları sabit ek ödemeye mahkum edilmiş durumdadır. Aldıkları ek ödeme emekliliğe yansıtılmadığından başka bir mağduriyet yaşanmaktadır. Gelir-gider dengesinde gün geçtikçe makas açılmaktadır. Hastanelerin tıbbi cihaz ve malzeme giderleri her yıl artmasına rağmen özellikle SGK’dan elde edilen gelirler aynı kalmaktadır. Çünkü neredeyse on yıldır SGK’nın SUT fiyatları aynı. Bu kabul edilemez, eşyanın tabiatına aykırı. Bir an önce SUT fiyatları artırılmalı ve hastanelerin gelirleri artırılmalı böylece dağıtılacak döner sermayelerde de bir rahatlama sağlanmalıdır. Ayrıca, özellikle hastanelerde girişimsel ve girişimsel olmayan şeklinde ayrı ve daha garantili alternatif havuz sistemleri geliştirilmelidir” şeklinde konuştu.

Yapılması gerekenlerden birinin de, performans sisteminin değişmesi olduğunu kaydeden Karaer, “Sağlık çalışanlarının mağduriyetinin giderilmesi için, dağıtılabilir döner sermaye oranının artırılması, döner sermaye üzerinden yapılan ödemelerin azaltılması ve bazı giderlerin genel bütçeden karşılanması gibi seçenekler hayata geçirilmelidir. Sorunun çözümünün takipçisi olacağız” dedi.