Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Projesi kapsamında İl Öğrenci Meclisi Temsilciliği Seçimi Altıeylül Hüma Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonu’ nda gerçekleştirildi. 6 adayın katıldığı Başkanlık seçimini 25 oy alan Balıkesir Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Zafer Can Başaran kazandı.
Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Projesi kapsamında İl Öğrenci Meclisi Temsilciliği Seçimi Mesleki ve Teknik Eğitim Hizmetleri Şube Müdürü İslam Aktepe’nin konuşması ile başladı. Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri projesinin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanarak TBMM ile ortaklaşa iş birliği içerisinde uygulamaya konulmuş bir proje olduğunu hatırlatan İslam Aktepe " Projenin pilot uygulaması 2003-2004 yılında 81 ilde toplam 300 okulda denemiş ve başarılı bulunarak 2004-2005 eğitim ve öğretim yılından itibaren Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri yönergesi olarak uygulamaya konulmuştur. Cumhuriyetimizin demokrasi ile güçlendirilmesi; öğrencilerimizde yerleşik bir demokrasi kültürünün oluşturulması, hoşgörü ve çoğulculuk bilincinin geliştirilmesi, kendi kültürünü özümsemiş, milli ve manevi değerlere bağlı, evrensel değerleri benimseyen nesillerin yetiştirilmesi; öğrencilere seçme, seçilme ve oy kullanma kültürünün kazandırılması; katılımcı olma, iletişim kurabilme, demokratik liderliği benimseyebilme ve kamuoyu oluşturabilme becerilerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. Proje Milli Eğitim Bakanlığına bağlı tüm ilk öğretim ve lise öğrencilerini kapsamaktadır. 5 aşamada seçimler bu zamana kadar gerçekleşti. Öncelikle sınıf temsilciliği seçimleri yapıldı, daha sonra sınıf temsilcilerinin seçmiş olduğu okul öğrenci meclisi başkanlığı seçimleri yapıldı okul temsilcileri belirlendi. Okul temsilcilerinin seçmiş olduğu ilçe öğrenci temsilciliği seçimleri yapılarak ilçe temsilcileri seçildi. Bu gün ise ilçelerde en fazla oyu alan 3 öğrenci temsilcimiz, her ilçeden 3 toplam 60 öğrencimiz il öğrenci meclisinin ve meclis başkanının seçimini yapacaktır. Aday olacak öğrencilerimize başarılar diliyorum. Seçilen arkadaşımız Ankara’da Balıkesir’i temsil edecek" dedi.
Geçici divan valilik tarafından görevlendirilen 100. Yıl Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ayhan Kılıç, Mustafa Kemal Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Rıdvan Teke, Yarış Ortaokulu Müdürü Yahya Eroğlu tarafından oluşturuldu. İl öğrenci meclisi üyelerinin ant içmesinden sonra meclis başkanlığı adaylarının başvurusu için 20 dakikalık zaman verildi. Zaman sonunda 6 aday başkanlık yarışı için baş vuru yaptı. 60 delegenin yer aldığı seçim listesinde 51 kişi oy kullanırken, 1 oy geçersiz sayıldı. Sayılan oylar neticesinde Manyas Atatürk Ortaokulu öğrencisi Anıl Özen 1, Rahmi Kula Anadolu Lisesinden Çağlar Orçan 10, Kepsut Cumhuriyet İlkokulu öğrencisi Ecrin Eyiol 3, Havran Çamdibi İlkokulu öğrencisi Fatma Nur Başaran 1, Bigadiç Anadolu Lisesi öğrencisi İsmail Demirarslan 10 oy alırken Balıkesir Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Zafer Can Başaran 25 oy alarak Balıkesir İl Öğrenci Meclis Başkanı seçildi. Yeni Başkan Zafer Can Başaran yaptığı kısa konuşmasında emeği geçen herkese çok teşekkür ederek "Yüzünüzü kara çıkartmamak için elimden geleni yapacağım, haklarınızı helal edin" şeklinde konuştu.