Bartın Üniversitesi (BARÜ) paydaşlığındaki ERASMUS projesiyle, kütüphane ve müze görevlileri ile arşivcilere, tarihi ve kültürel değeri olan belgelerin dijital dönüşüm sürecinde geleceğe aktarılmasını hedefleyen eğitim düzenlendi.

Bartın Üniversitesi (BARÜ) Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünün paydaş olarak yer aldığı Avrupa Birliği Erasmus+ Programı KA220-VET- Mesleki Eğitimde Stratejik İş Birliği Ortaklıkları Projesi kapsamında “Digital Restoration Lab” belgelerin dijital ortamda iyileştirilerek saklanması konusunda seminer düzenlendi. Dijitalleşmenin dünyadaki hızlı gelişmelerle birlikte bilgi ve belge yönetiminde etkin bir şekilde kullanılmasını hedefleyen “Dijitalleştirme, Dijital Restorasyon ve Eski Fotoğrafların Sunumu” başlıklı seminerde, BARÜ Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü akademisyenleri de katılımcılara önemli bilgiler verdi.

Kazada ölen kızlarının cenazesinin getirildiği evleri 6 yıl sonra kendilerine mezar oldu Kazada ölen kızlarının cenazesinin getirildiği evleri 6 yıl sonra kendilerine mezar oldu

BARÜ Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Huriye Çolaklar ve Bilgi ve Belge Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Altay’ın açılış konuşmaları ile başlayan etkinlikte dijital restorasyon hakkında video belgeseli gösterimi yapıldı. Belgesel gösteriminin sonrasında BARÜ Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Altay “Kültürel Miras Çerçevesinde Fotoğrafların Dijitalleştirilmesi”, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Nuri Taşkın “Geleceğin Kütüphane ve Arşiv Koleksiyonları: Yeni Eğilimler” ve BARÜ Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Lale Özdemir Şahin “Dijital Restorasyonun Kaçınılmazlığı ve Yapay Zekâ Kullanımı” konu başlıklarında sunumlarını gerçekleştirdi. Seminer kapsamında katılımcılara uluslararası çapta yürütülen projenin temel hedefleri, ortak kuruluşlar ve eğitim materyalleri, eğitim videosu, kılavuz, kendi kendini öğrenmeyi destekleme için Açık Esnek Öğrenme Sistemi ile ilgili bilgiler de aktarıldı.

Avrupa Birliği Erasmus Programının desteğiyle gerçekleştirilen etkinliğe Türkiye’nin farklı bölge ve şehirlerinde kütüphaneci, arşivci ve müze görevlisi olarak çalışan birçok bilgi profesyoneli katıldı. Seminer, Bartın Belediyesi Kent Müzesinin gezilmesi ile sona erdi. Mesleki Eğitimde İş Birliği Ortaklıkları ile kurum/kuruluşların uluslararası işbirliği kapasitelerinin artırılması, deneyimlerin paylaşılması, yenilikçi yaklaşım ve uygulamaların karşılıklı transfer edilmesi hedeflenen projede, BARÜ ile birlikte Öğrenci Bilgisayar Sanat Topluluğu (Bulgaristan), “George Baritiu” İlçe Kütüphanesi (Romanya), Riga Devlet Teknik Üniversitesi (Letonya) ve Kütüphane Çalışmaları ve Bilgi Teknolojileri Üniversitesi (Bulgaristan) da yer alıyor.