Başarılı olmak için ilkeli, kurallı, doğru, dürüst, stratejik çalışan, zamanın her anını doğru değerlendiren olmalı. Yalan söylememeli. Yalancı olmamalı. Doğru ve gerçeklikten bir milimetre bile uzaklaşmamalı. Bir derece uzaklaşırsak, doğru değil eğri büğrü olunur. 180 derece dosdoğru, hidayette, sırat-ı müstakimde olmalıyız. Asla gevşeklik, tembellik göstermemeli. Çalışkan olmalı. Dinamik olmalı. Kip, esnek, hareketli, sportif olmalı. Yalakalık yapmamalı. Dedikodu, laf taşıma, gizlilik araştırma, kötü söz konuşma, sövme gibi ahlaksız davranışlarda olmamalı. Hata ve yanlıştan dönmeyi becermeli. Başkasına fiili veya psikolojik baskı, taciz yapmamalı. Kendimizi geliştirmek için zaman ayırmalı. Efendi, centilmen olmalı. İslam ahlakını, görgü kurallarını, ilmin fazilet değerlerini yaşam tarzı yapmalı.

Olumlu, pozitif düşünce sahibi olmalı. Negatif enerji taşımamalı. Olumsuz, kötü, çirkin, yalan, yanlış, pis düşünce ve davranış edinmemeli. Her şeyi aklımızın filtresinden geçirerek yapmalı. Aklımıza İslam kalite filtresi takmalı. İnsanlardan çok olayları, olguları tartışmalı. Genellemeli konuşmamalı, yazmamalı. Hiçbir konuda genelleme yapmamalı. Kalıplaşmış düşünce yapısında olmayın. Her an düşüncenizi yenileyip, geliştirin. İslam dini konusunda da her zaman gelişin. Bazı cahil cühela yobaz kişilerin düşüncelerini de İslam inancı diye almayınız. İslam konusunda en çok ileri- geri söz söylenmektedir. Neyin doğru ve yanlış söylendiğini bilmek için bilgin, bilge olmalı. İslam dinini peygamberimiz gibi anlayıp, yaşamalı. Öyle sahte şeyhlere, hain önderlere kanıp, inanmamalı.

Bilge, ileri görüşlü, basiretli olmalı. Doğru ve çabuk doğru cevap vermeyi becermeli. “Bir iş yaparken, o işin derinliğini, arka planını, içeriğini, özünü, kendini bilmeden hareket etmemeli. Sahtecilerin, sahtekârların tuzağına düşmemeli. Ülkemizde zengin olanların çok büyük kısmının dolandırıcı, hak hukuk çiğneyici, sahteci, dolandırıcı olduklarını söylemiştik. Bunlar insanların hak hukuklarını çiğneyerek o duruma yükseldiler demiyorum; alçak oldular, alçaldılar!” Kendimize çok güvenmeliyiz. Akıllı, deneyimli insanlara danışmadan iş yapmamalıyız. Her işi deneyimli uzmanına sorarak, hareket etmeliyiz. Yeteneklerimize güvenmeliyiz. İnançlı, değerler sahibi olmalıyız. İlkeli olmalıyız. Alışkanlıklarımız iyi, güzel olmalı. Sinerjimiz yoğun olmalı. İşe istekli olmalıyız. “Ülkemizde çalışanların %70’i işine isteyerek gitmemektedir. Böyle bir insanın işinde başarılı olması mümkün değildir.”

“Kendimize kısa, orta, uzun vadeli hedefler koymalıyız. Ekip çalışması yaparak, çalışmalıyız. Ekiple çalışma daha başarılı olur ama sahtekârlardan, dolandırıcılardan uzak kalmalıyız. Hedefe ulaşmak için kararlı, tutarlı ve ısrarcı olmalıyız. İşimizi severek, özenle yapmalıyız. Hedefe kilitlenmeliyiz. İnsanlara yaklaşmasını, insanların sevgisini almasını, sevmesini, beğenilmeyi becermeli. İnsanlar sizleri takdir etmiyorsa, beğenmiyorsa, sizlere rağbeti olmaz. Çok sabırlı olmalı. Sabır baldan tatlı ve yararlıdır. Sabırsızlık zehirden acı ve zararlıdır. İnsanlar sabretmeyişlerinin sonucunu çok acı öderler. Sabırlı olmalı. Sabretmeyi, kendimizi kontrol etmeyi becermeli. Kötülerle ve kötülüklerle bir arada olmamalıyız. İyi şeylere ağırlık vermeliyiz. Olumlu düşünmeliyiz. Ama olabilecekleri de düşünmeden etmemeliyiz. Deneyimlerden, olaylardan, olgulardan ders çıkarmalıyız. Cesaretli olmalıyız. Pısırık, uyuşuk olmamalıyız. Her zaman öğrenmeyi, bilgi edinmeyi, dünyayı okumayı yapmalıyız. Hiçbir şeyi basit, önemsiz diye göz ardı etmemeliyiz.”

Önce kendinizi tanıyın. Rabbiniz olan Yüce Allah’ı hakkıyla ve Esma’ül Hüsna ile tanıyın. Dinde sınırlarınızı bilin. Haddinizi bilin ve asla sınırlarınız aşmayınız. Olumlu mesajlar verin. Olumsuzluk, yıkıcı, aşağılayıcı, kötü, zararlı, çirkin mesajlar vermeyiniz. Olumlu, yapıcı eleştirmeye gelince, önce kendinizden başlayınız. Özeleştiri yapınız. Kendinizi hesaba çekiniz. Kendinizi çekap yapınız. Başkalarını eleştirme yerine, yaptıklarını yapıcı dille, kırmadan, incitmeden, yol göstererek eleştiriniz. Kendi bilginizi, kişiliğiniz geliştiriniz. Kalp kırmak, Kâbe’yi yıkmaktan daha günahtır. Kalp kırmamaya çalışınız. Kalp onarılması zordur. Onarsanız da yarası kalır. İslam ahlak ve erdemi ile davranın. Mükemmel olamazsınız ama olgun insan, olgun mümin ve Müslüman olabilirsiniz.

Türkçeyi, dili, lisanî, beden dilini, jestleri, mimikleri doğru kullanınız. Güzel bir diksiyona, hitabete, etkili ve anlaşılır vurgulu, etkili konuşmaya sahip olunuz. Bunun için kurslara katılınız. Kitaplar okuyunuz. Bendeniz bu konuda pek çok defa kursa gittim. Halk kütüphanesinden de en çok yararlanan kişiyim. 2003 yılında, 2017 ve 2018 yılında en çok kütüphaneden yararlanan kişi olarak belge aldım. Kütüphaneler Haftası’nda, yetişkinlerde kütüphanelerden en çok yararlanan diye programa çağrıldım. Diğer yıllarda da kütüphaneye giderek, en çok yararlandım.

Tatlı dilli güler yüzlü, yumuşak, iyi iletişim ve diyalog kurabilen, hal hatır soran olunuz. Sosyal insan olunuz. Vakıf, dernek çalışmaları yapınız. Rab olan yüce Allah’a ihlâsla ibadet, varlığa hizmet, iyilik, infak edenlerden olunuz. İlim, bilim, sanat, sanatkâr, zanaat, meslek sahibi olunuz.

Peygamberimiz buyuruyor: “ Bir saat ilim öğrenmek veya öğretmek, sabaha kadar ibadet etmekten daha sevaptır.” İlim öğrenmek farzdır. Yüce Allah’ın Kur’ân’da “Oku!” İle başlayan ilk emridir.

Beden dili ile söz ile bilgi ile en güzel iletişim kurmalı. Göz teması yapmalı. Bilgiyi uzatmadan, dolandırmadan, anlatmalı. Bir konu üzerinde donup, kalmamalı. Az ve öz konuşmalı. Şık olmalı. Şık giyinmeli. İşe istekli olmalı. Teşekkür etmeyi asla unutmamalı. Selam vermeli. Gayet içten kibar, efendi, nezaketli, zarafetli, doğru, dürüst olmalı. Kararlı, tutarlı, dosdoğru, dürüst olmalı. Objektif, ilmi gerçeklikte olmalı. Sesi çok yükseltmemeli. Yüksek topuklu ve ses çıkarak ayakkabı giymemeli. Despot olmamalı. Alçak gönüllü, ağırbaşlı, centilmen olmalı. Kırmamalı, incitmemeli, rencide etmemeli. Aşırılık, gerilik içinde olmamalı.

Önce kendinizi en güzel şekilde yetiştirin. Eğer kendinizi yetiştirmemiş iseniz, çocuklarınızı yetiştirmeniz mümkün olmaz. Eşinizle anlaşmanız sağlanamaz. Kendinizin yetişmesi için gerekeni eksiksiz yapınız. Çocuklarınızın da yetişmesi için zaman ayırınız. Eğitim işini başkalarına bırakmayın. Aile eğitimini başkaları veremez. Öğretmen ve imam da veremez. Aile eğitimini aile verir. Her eksikliği görün ve giderin. Her eksik, yanlış yaptığında düzeltin. Eksik ve yanlışta kalınmamalı. Başkalarının yanında eşinizi, çocuklarınızı eleştirmeyin. Rencide etmeyin. Onur kırmayın. Bilge olun ve doğru bilgi ile hareket edin. Sınırlarınızı, haddinizi bilin ve ona göre hareket sınırınızı belirleyin. İnsan başıboş olmamalı. Haddini, hakkını, hukukunu, sınırlarını, Rabbini, dinini bilip, o sınırları aşmamalı. Öze, dine, ilme, güzel ahlaka bağlı kalınmalı. Saygılı, sevgi dolu, hoşgörülü, onurlu, bilgi dolu, bilgi ile yaşayan, olgun insan olan, hak mümin olarak yaşayan olmalı. Kendimizi eğittiğimiz gibi başkalarının eğitimine de katkı vermeli. Akıl, bilgi vermeli. Hiçbir varlığa zarar vermemeli. Yarar sağlamalı. Kimsenin hak hukukuna girmemeli. Hedef; olumlu, yararlı, iyi, güzel, doğru belirlenip, hedefe mutlaka ulaşmalı. Hedef; hak istikamet olmalı. Hak, hakikat düşmanlarıyla asla birlikte olmamalı. Onları desteklememeli. Onlardan dost olmaz. Hainlik, kahpelik, adilik, alçaklık, düşmanlık, canilik yaparlar!