Başarılı, sağlıklı, huzurlu, mutlu, rahat, kolay, refah içinde normalüstü bir yaşantı yaşamak için; aklı, beyni doğru kullanmalı. İlmin değerlerini, bilimin doğrularını, İslam dininin fazilet değerlerini hayat tarzı yapmak gerekir. Çocukluk ve gençlik çağını eğitim, öğretim, iyi yetişme  ile çok iyi değerlendirip, başarıyı yakalamak gerekir. Sıkıntıya bu çağda katlanmak, zamanı en güzel şekilde değerlendirmek, en iyi şekilde yetişmek gerekiyor. Çocukluk ve gençlik çağında kendini yetiştirmeyenler, olgun yaşta ve yaşlılıkta çok zorluk çekerler. Kendinin barınacak bir evi, yiyecek kadar ekmeği, giyecek kadar giyeceği bile olmayabilir! Bütün bu kötü, zor, olumsuz duruma düşmemek için; anne ve baba planlı programlı hareket etmeli. Çocuklar, gençler, ebeveynler hayata hazırlanmak için her sıkıntıyı göğüslemeli. Ekmek piş, ağzıma düş, gibi bir hayat yoktur. Gökten altın, gümüş yağmamaktadır. Çalışmadan, emek harcamadan geçim olmamaktadır. Dünya ne düzdür ne de pembedir. Kolaylıkları ve zorlukları vardır.

İnsan her geçen gün kusurlarını azaltarak, hayata olumlu şekilde hazırlanmalı. Hayatta başarılı olmak için çalışmak gerektiğini akla koyup;  azimli, gayretli, sebat eden olmalı. Çalışmayı, ilmi, bilimi, sanatı sevip, kazanmalı. Kendini iyi, güzel yetiştirenlerin, iki dünyada rahat olacağını unutmamalı. Ebeveyne, öğretmenlere, ilme, bilime, sanata sevgi dolu ve saygılı olmalı. Hakk’a kul, insanlara iyilik etmeli. Her zaman ilmi, dini davranış sergilemeli. Haktan, hukuktan, doğruluktan, dürüstlükten, adaletten, güzel ahlaktan, edepten, hayâdan, görgü kurallarından şaşıp, sapıtmamalı. Bilim insanlarına sevgi, saygı duymalı. Onları dinleyip, bilgi kazanmalı. Her işte sabırlı, sebat eden, kararlı, tutarlı, azimli, gayretli olmalı. Strese girmemeli. Kaygı ve korkuya düşmemeli. Ufak şeyleri dert edinmemeli. Acil, acele etmemeli. Konuşmaktan çok dinleyici olmalı. Eleştirme yerine kapsamlı, farklı şekilde düşünen olmalı. Tüm düşünme biçimlerini kullanmalı. Yapıcı, olumlu olmalı. Bilmediğimizi mutlaka öğrenmeli. Günümüzde öğrenme çok kolaylaştı. Bir dakikada istenilen bilgiye ulaşılmaktadır. Artık cehalet içinde cahil kalma, insanın kendi istediği kötülük olmaktadır.

Maddi, manevi temizliğe çok önem vermeli. Abdestli gezmeli. Namazı, orucu, zekâtı, haccı, kurban kesmeyi, güzel ahlakı, iyilik etmeyi asla ihmal etmemeli. Sabah namazına mutlaka kalkmalı. Yatsı namazını kıldıktan sonra yatıp, dinlenmeli. “Her zaman stratejik toplam kalite plan program proje ile hareket etmeli.”  Zalim, zulmeden olmamalı. Masum ve haklı hukuklu olmalı. İslam fıkhına uygun yaşamalı. İlmihal bilgileri ile ibadet etmeli. Gırgır, şamata, alay, dalga içinde boş hayat sürmemeli. İlmi, dini, sanatsal, bilimsel, teknolojik eserler okumalı. Farklı kurslara ve seminerlere katılmalı. Artık bu kurslar bile günümüzde ücretsizdir. Hatta gidenler yevmiye bile almaktadır. “Dünyaya boş gelip, boş paslı teneke olarak gitmemeli.” Zekâyı, bilgiyi, aklı, beceriyi, olumluluğu geliştirip, artırmalı. Belleği yararlı bilgilerle doldurmalı. “En önemlisi öfkemizi mutlaka ama muhakkak kontrol etmeliyiz. Öfkesini yenemeyenler başkasına ve kendine yenilir! Mahvolur, perişan olur, rezil olur, zelil olur! Son pişmanlığı da yarar sağlamayabilir.”

Güler yüzlü, tatlı dilli, doğru davranışlı olmalı. Sağlıklı düşünmek için sessiz ve sakin ortam bulmalı. Düşündükten sonra mutlaka spor yapmalı. Spordan sonra muhakkak düş almalı. Başkalarının kandırma, aldatmasına kanmamalı. “Her şeyi resmiyete, kanuna, hukuka uygun yapmalı.” “ Hiçbir zaman umursamaz, gevşek, boş veren olmamalıyız. Her şeyi sıkı tutmalı. İşimize sımsıkı yapışmalıyız.” “Hayat bir sınavdır. Dünya bir sınav yeridir. Dünya bize emanettir. Her şeyimizle koruyup, kollamalı, geliştirmeli.” Alçak gönüllükle, İslam ve ilmin fazilet değerleri ile yaşantımızı güzelleştirmeli. Her gün insanlara sevdiğimizi açıklamalıyız. Her gün en az birkaç kişiye iyilik etmeliyiz. Farz ve sünnet ibadetleri asla kaçırmamalıyız. Önyargılı, art niyetli olmamalıyız. Herkesin yaratılış gereği farklı mizaçta olduğunu aklınızdan çıkarmamalıyız. Hakkı, hukuku, doğruluğu, adaleti, hakkaniyeti kesinlikle çiğnememeliyiz. Haddi, hududu katiyen aşmamalıyız. Rabbimizi bilip, tanımalıyız.  Her yerde hiç yoktan yaratan, yaşatan, yok eden ve tekrar yaratan Yüce Allah’ı görmeli. Görecek, bilecek kadar bilgili, gören olmalı. “Hakkı hakikati inkâr edecek kadar aptal, görmeyecek kadar kör, anlamayacak kadar geri zekâlı olmamalıyız.” 6 duyu organımızı çoklu zekâ ve ilimle geliştirip, kullanmalıyız.

Her söylenene inanmayınız. Araştırma, inceleme, doğrulama, sorma, öğrenme yapınız. Olumlu enerji taşıyınız. Olumsuzlardan uzaklaşınız. Pislikle uğraşıp, kokutmayınız! Hakk’a ibadeti peygamberimiz gibi yapınız. “İyiliği, hizmeti, infakı Allah cc. Rızası için ediniz.” Zikri, şükrü, hamdı her an yapınız. “İkileme, karmaşaya, kargaşaya, fitneye, fesada, nifaka düşmeyiniz.” Asla ümitsiz olmayınız. Huzurlu, mutlu olmayı mutlaka beceriniz. Bir anda sadece bir iş yapınız. İki işi aynı anda yapmaya çalışmayınız. Zor işleri öncelikle yapınız. Basit işleri sonraya bırakınız. Öncelik sırasına göre gereksinimlerinizi karşılayınız. Kanaatkâr olunuz. Elde ettiğiniz ile yetininiz. “Borçlanarak harcama yapmayınız. Hele geliri sabit olanlar, hiç borçlanmamalı. Gelecekten yememeli.” “ Çok çalışınız ve ekonomik harcama yapınız.” “ Her zaman bir kenarda birikiminiz olsun.”  Başkalarını suçlama yerine, kendi eksiklerinizi görmeye, gidermeye çalışınız. Yardımlaşma, dayanışma, paylaşma, destekleme, sahip çıkma içinde bir hayat elde ediniz. Komşu ve akrabalarınızla çok iyi, geçimli olunuz. Her işiniz İlahi ve ilim boyutlu olsun. Haktan sapıp, zalim olmayınız. Allah cc. Çalışkan ve iyi insanlarla beraberdir. Hakk’ı asla unutmayınız. Nankörlük etmeyiniz. Olgun, muazzam, muhteşem, mükemmel insan olunuz.