Bayburt’ta, Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi kapsamında uygulanan yatırımlar hakkında Japon yetkililer bilgilendirildi.
Çoruh Nehri Havzasında entegre rehabilitasyon ve bitki örtüsü, toprak ve su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı ve muhtelif gelir getirici faaliyetlerle geçimin iyileştirilmesi sayesinde çevresel muhafaza ve fakirliğin azaltılmasına katkıda bulunmayı amaçlayan Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi kapsamında uygulanan yatırımlar Türk ve Japon yetkililer tarafından ziyaret edildi.
Ziyaret programına, JİCA (Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı) Türkiye Ofis Şefi Mayumi Endoh, JİCA Türkiye Proje Sorumlusu Satoe Sawada, JİCA Türkiye Proje Danışmanı Minami Yamaguchi, Proje Süpervizörü Cemil Ün, Bayburt İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulkadir Karabulut, Bayburt Orman İşletme Müdürü Zeynel Yalçındağ, konu uzmanı personeller ile Bayburt İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Orman İşletme Müdürlüğü idarecileri ve personelleri katıldı.
Programın ilk gününde Yedi göze Köyünde yapımı tamamlanan sera tesisi ve kapama meyve bahçesi tesisi, Taht Köyünde yapılan sera tesisi ile Yerlice Köyünde yapılan ağaçlandırma ve toprak muhafaza alanı kontrolü yapıldı. Ayrıca Dağtarla Köyü ziyaret edilerek köyde bulunan Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin daha etkin hale getirilmesi amacıyla yeni proje çalışmaları konusunda bilgi alış verişinde bulunuldu. İkinci günde ise, Gez Köyünde bulunan sulama yatırımları, ağaçlandırma ve toprak muhafaza alanı kontrolü ile Yaylapınar Köyünde orman dışı mera rehabilitasyonu (suluk ve gölgelik), ahır rehabilitasyonu (otomatik suluk), yem bitkisi alan kontrolü, arıcılık faaliyetleri kontrolü yapıldı.
Gezi programının son durağı olan Yaylapınar köyünde Bayburt İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulkadir Karabulut tarafından, JİCA Türkiye Ofis Şefi Mayumi Endoh’a organik Bayburt balı olan Orsor balı hediye edilerek, projenin Çoruh nehri havzasında bulunan diğer köyleri de kapsaması gerektiği ifade edilerek başta köy muhtarları ve çiftçiler olmak üzere tüm misafirlere ve diğer katılımcılara Karabulut teşekkürlerini iletti.
Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi Nedir?
2013-2019 yılları arasında uygulanacak olan Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi Bayburt, Erzurum ve Artvin illerinde toplam 13 mikro havzada planlanarak uygulanmaya başlanmıştır. Projenin tarımsal yatırımları Bayburt İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmekte olup, Bayburt’ta Masat ve Taht olmak üzere 2 mikro havzadaki 17 köyde ağaçlandırma, rehabilitasyon, çiftçi kursları, arı kovanı dağıtımı, yem bitkisi tohum dağıtımı, ahır tadilatı, sulama, sera-bahçe tesisi, mera ıslahı gibi faaliyetler yürütülmektedir. (BK-AA-Y)