Mersin Üniversitesi Çocuk Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (CEMER) ve Mersin Çocuk Üniversitesi koordinasyonunda yürütülen, TÜBİTAK 4007-Bilim Şenliği Destekleme Programı kapsamında desteklenen ’Mersin Bilim Şenliği’ projesi uygulaması açılışı gerçekleşti.
Mersin’de gerçekleştirilen ’Bilim Şenliği’ projesi ile bilim iletişiminin sağlanması, bilimsel bilginin geniş toplum kitlelerine ulaştırılması ve bilim ve teknoloji arasındaki etkileşimin kavratılması, doğa, bilim ve teknolojiye ilgili konularda farkındalık oluşturmayı, bilimsel bilgiyi topluma eğlenceli ve anlaşılır bir şekilde kavratmayı ve toplumun her kesiminden her yaş grubundan kitlelerin katılımının sağlanması hedefleniyor.
Bu hedef doğrultusunda Mersin Üniversitesi (MEÜ) Uğur Oral Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen açılışa, Mersin Valisi Özdemir Çakacak’ın eşi Kevser Çakacak, MEÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, TÜBİTAK Bilim Toplum Programları Müdürü Mustafa Orhan, Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen, Avusturya-Viyana Bilim Merkezi yönetimi, proje sahipleri ve çocuklar katıldı.
Törenin açılışında ’Bilim Şenliği’ Proje Yöneticisi olan Soner Yurtdaş, iki gün sürecek olan etkinlikle alakalı bilgiler verdi. İki gün sürecek etkinliğe, her yaş grubundan binlerce insanın katılacağını belirten Yurtdaş, "Bugün gerçekleşecek etkinliklere 2 bin kişi katılacak. Yarın gerçekleşecek olan etkinliklere ise 100 bin kişinin katılması bekleniyor. Amacımız bilim insanı yetiştirmek ve bilim farkındalığı yaratmak. Üniversite olarak bu duruma hizmet etmek istiyoruz. Bu etkinliğin gerçekleşmesinde Mersin Çocuk Üniversitesi’nin etkisi çok büyük. Mersin Çocuk Üniversitesi faaliyetlerimiz 2010 yılından bu yana devam etmektedir. Son yıllarda bu faaliyetler içerisinde büyük bir ivme kazandık. Artık Mersin’in değil Türkiye’nin Çocuk Üniversitesi konusundaki önemli bir yapısını oluşturmaya başladık. Eylül ayı içerisinde üniversite olarak Çocuk Üniversitesi Çalıştayı gerçekleştireceğiz" dedi.
’Bilim Şenliği’ Projesi hakkında bilgilendirmenin ardından konuşan MEÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı ise, Mersin Üniversitesi’nin bu sene öğrencilerin en küçüğünden en büyüğüne kadar, hatta sivil vatandaşlarla faaliyetler yürüttüğünü belirterek, "Bu tarz faaliyetlerde TÜBİTAK bizlere çok yardımcı oluyor. Mersin TÜBİTAK’ın seçtiği 12 merkezden bir tanesi. Bu nedenle TÜBİTAK’a teşekkür ediyorum. Bundan sonraki yıllarda bu etkinlikleri daha da geliştirerek, belki ödüller katarak, daha geniş katılımlar sağlamayı istiyoruz. Bu günün düzenlenmesinde emeği olan herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Mersin Valisi Özdemir Çakacak’ın eşi Kevser Çakacak ise bilime katkı sağlamak istediklerini ifade ederek, "Gelecekte bilimi ve teknolojiyi satın alan değil, bunu üreten ve tüm dünya ile paylaşan ülke olmak için genç neslimizi bu tür etkinliklerle buluşturup bilime katkı sağlamaya kararlıyız. Bu bakımdan bugün açılışını yapacağımız ’Bilim Şenliği’nin bu amaca hizmet ettiğini bildiğimiz için çok önemsiyoruz. Gençlerimizin çeşitli alanlarda bilime katkı sağlamak için fikirlerini projelendirerek, bilime katkı sağlayacağını biliyoruz. Çocuklarımızın gizli kalmış yeteneklerini ve ilgi alanlarının ortaya çıkarılmasına ortam hazırlayan ve eğlenceli şekilde bilgi ve beceri ve kazanımlarını sağlayarak bilimle somut olarak buluşturan bu şenliği çok değerli buluyorum. Böyle güzel bir etkinliğe destek veren herkese teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Mersin Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencilerinin hazırladığı sergi Çakacak, Çamsarı ve Antmen tarafından incelendi. Etkinliğin ilk günü MEÜ Çiftlikköy Kampüsü ve Yenişehir Kampüsü’nde altyapı, tesis, laboratuvar, spor alanları ve bu alanlarda bulunan makine teçhizatının gösterimleri ve astronomi etkinlikleri ile gerçekleştirildi. Yarın da devam edecek olan etkinlikte ise Forum Mersin, Kipa Alışveriş Merkezi, Palm City Alışveriş Merkezi ve merkez Akdeniz ilçesine bağlı Uray Caddesi’nde 100 proje sergisi, defile gösterisi, atölye çalışmalarının sergilenmesiyle gerçekleşecek. Ayrıca Viyana Bilim Merkezi ile yapılan işbirliği çerçevesinde farklı atölye çalışmaları da düzenlenecek.