Bingöl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Zekiye Uğurlu, yeni kimlik kartları başvuru ve dağıtım işlemlerinin, 2 Ocak 2017’den itibaren başlanacağını söyledi.

Bingöl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Zekiye Uğurlu, 2 Ocak 2017’den itibaren tüm Türkiye’de dağıtımına başlanacak yeni kimlik kartlarına ilişkin açıklamada bulundu. Kimlik paylaşım sistemine entegre çalışan uygulamalarda, çipli kimlikler yaygınlaşmadan önce gerekli değişikliklerin yapılacağını kaydeden Uğurlu, “Yeni kimlik kartlarıyla ilgili Bingöl merkez ve 7 ilçe nüfus müdürlüklerimizce yürütülen çalışmalarda tüm teknik kontroller yapılarak, 2 Ocak’tan itibaren başvurular alınacak şekilde hazır hale geldi” dedi.

Başvuru işlemleri

Yeni kimlik kartlarının 3-4 yıllık süreç içerisinde tüm vatandaşlara dağıtılmasının planlandığını belirten Uğurlu, başvuruların şu şekilde yapılacağını söyledi:

“Başvuru yapacak vatandaşlar, nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı, askeri kimlik kartı, basın kartı veya muhtarlıkça düzenlenmiş talep belgesi gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belge ve bir adet biyometrik fotoğrafla yapılır. Kimlik Kartlarının değişim işlemi esnasında vatandaşlardan 16 TL yeni kart ücreti talep edilecektir. Ancak, TCKK kayıptan düzenlenmesi halinde ise 32 TL ücret ibraz edilecektir. Yine bu başvuru işlemleri için bir defaya mahsus kan grubunu gösteren belgenin de verilmesi gerekmektedir.”

Başvuruların Çağrı Merkezi ait 199 hattı aracılığıyla randevu alınarak veya randevusuz olarak nüfus müdürlüklerine yapılacağını ifade eden Uğurlu, “Nüfus Müdürlüklerine yeni kimlik kartı için gelen ve işlemleri tamamlananların parmak izi, parmak damar izi ve el ayası damar izi biyometrik verileri alınır. İşlemler tamamlandıktan sonra yeni kimlik kartları 15 günlük süre içerisinde vatandaşlara PTT kargo aracılığıyla ikamet adreslerine gönderilerek teslim edilecek. Kimlikler belirtilen adreslerde vatandaşlara teslim edilmemesi durumunda ise, kimlik kartları nüfus müdürlüklerine teslim edilir ve bir aylık süre zarfında teslim alınmayan kartlar iptal edip, imha edilmek üzere genel müdürlüğe gönderilecektir” diye konuştu.

“Çocukların kimlik kartlarını anne ve babaları teslim alacak”

Biyometrik verisi alınmayacak çocukların kimlik kartlarının ise anne, baba veya vasileri tarafından alınacağını anımsatan Uğurlu, şunları söyledi: “Bunların bulunmaması hâlinde büyük ana, büyük baba veya ergin kardeşleri ya da çocukları yanlarında bulunduranlar veya vekâletname ibraz eden kişiler tarafından teslim alınır. Evlilik birliğinin mahkeme kararı ile son bulması halinde çocukların kimlik kartı veli, vasi veya Kanunun 17’nci maddesinde bildirimle yükümlü kılınan kişilere teslim edilir. Yine engel durumundan dolayı şahsen başvuruda bulunamayanlar da vekalet yoluyla başvuru yapabilecek. ”