RİZE VALİSİ ÇEBER, “KAMU HİZMETİ VEREN SİZ GAZETECİLER’DE BENİM MESAİ ARKADAŞLARIMSINIZ”

10 Ocak Çalışan gazeteciler günü bayramı, Türkiye genelinde olduğu gibi, Rize’mizde de her yıl başta Rize Valiliği, Rize Belediyesi, İlimiz ve İlçelerimizdeki çeşitli tüzel ve özel kurumlarının kutlama davetlerinde yapılan çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

Sizlere, 10 Ocak çalışan gazeteciler günü ile ilgili kısa bilgiler aktarayım.

1961-1971 arasında “Çalışan gazeteciler bayramı” adıyla kutlanmış; 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra ülkede gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine kutlama gününün adı, ” 10 Ocak Çalışan gazeteciler günü” olarak değiştirilmiştir.

4 Ocak 1961'de kabul edilen ve basın çalışanlarının bazı haklar ve yasal güvence sağlayan “212 sayılı kanun” adlı düzenlemenin Resmi gazetede yayınlanışı nedeniyle 10 Ocak günü kutlama günü olmuştur. Söz konusu düzenleme, iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeriyordu.

Bu yasa ile kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen 9 gazete patronu (Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul ve Yeni Sabah) 212 sayılı yasanın ve Basın İlan Kurumu'nun oluşmasına ilişkin 195 sayılı yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden bir ortak bildiriye imza atarak gazetelerini 3 gün kapadıklarını duyurmuşlardır. “Dokuz patron olayı” olarak basın tarihine geçen bu gelişme üzerine gazeteciler, boykot boyunca “Basın” adlı bir gazete yayımlamaya karar vermişlerdir.

Basın gazetesi 11 Ocak günü yayına başladı ve üç günlük boykot sırasında düzenli olarak yayını sürdürdü. Çalışan Gazeteciler Günü, bu olayın bir sonucu olarak ortaya çıktı. 10 Ocak, “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlanmaya başladı ve 1971'de “Çalışan Gazeteciler Günü” halini aldı.

Çalışan gazeteciler günü bayramı nedeniyle, bası dostu Rize Valimiz sn. Kemal ÇEBER bey, Rize belediyesiyle birlikte, Rize genelinde görev yapan basın temsilci ve çalışanlarına, kendisine bağlı bir kısım Kamu kuruluşlarının üst düzey yöneticilerinin katılımıyla Yakamozda restoranda kahvaltıda bir araya geldik. Sayın Valimiz Çeber’in bizlerin bu mutlu gününü için vermiş olduğu kahvaltılı sohbet toplantısına meslektaşlarımız yoğun ilgi gösterdiler.

Kahvaltının ardından, Rize genelinde görev yapan yazılı ve görsel basın mensuplarına hitap eden, sn. Rize Valisi Kemal ÇEBER, “1961 tarihinden bu yana ülkemizde “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak kabul edilen bu özel günü hep birlikte kutlamanın ve sizlerle bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Hayatın vazgeçilmez unsurlarından biri olan haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı basın, demokrasinin yaşanmasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir. Toplumun, kamuoyunun hızlı, doğru, tarafsız haber alma hakkını temin etmenin demokratik ülkelerin en belirgin göstergelerinden biridir. Doğru, ilkeli ve objektif görev anlayışıyla, özel hayata saygı ve hukukun evrenselliği ilkelerinden ödün vermeden çalışan, farklı görüşlerin seslendirilmesine de imkan sağlayarak, zamana karşı ve stres altında işlerini icra eden basın mensubu arkadaşlarımız, doğru haberi kamuoyuna ulaştırmak için büyük gayret sarf etmekte ve bu anlamda kamusal bir görevi yerine getirmektedirler. Bir bakıma Rize’de görev yapan siz değerli gazeteciler benim mesai arkadaşlarımsınız. Hizmet vermekle şereflendiğimiz, huzurun ve doğanın en güzel şekilde yaşandığı Rize’mizde gazetecilik mesleğini en iyi şekilde yerine getirmekle için çalışan gazetecilerimiz olarak sizlerde bir nevi kamu hizmeti yapan kuruluşlarsınız. Bu sorumlulukların bilinciyle kamuoyunu aydınlatmak için her türlü olumsuzluğa rağmen ve mesai mefhumu olmaksızın büyük bir özveri ile toplumun haber alma özgürlüğü adına görevlerini yerine getiren basın çalışanlarımızı takdir etmemek mümkün değildir. Bu duygu ve düşüncelerle ilimiz genelinde görev yapan basın-yayın kuruluşlarının tüm çalışanlarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlar, kendilerine ve ailelerine sağlık ve mutluluklar dilerim. ”diye konuştu.

Taşrada 35 yıldır, ülkeme, milletime, bölgeme ve Rize şehrimizin geneline, koşu illerimize faydalı olmak için çoğunluğu gönüllülük kapsamında maddi getirisinden uzak, manevi getirisi düşüncesi çerçevesinde yaşadığım ve görev yapmaya severek devam ettiğim bu mesleki günümüzü, nezih bir kahvaltı ile kutlayıp, her birimize günün anısına bir fincan hediye eden, Rize Valimiz sn. Çeber’e ve Rize Belediyemize teşekkürlerimi sunuyorum. Bütün meslektaşlarımızın, çalışan gazeteciler gününü tebrik ediyorum.