Bitlis’in Ahlat ilçesinde ’Genç Çiftçi Hibe Destek Projesi’ kapsamında 22 çiftçiye 6’şar adet büyükbaş hayvan dağıtıldı.
Tarımda genç çiftçilerin desteklenmesi, gelir düzeyinin yükseltilmesi ve genç nüfusun istihdamına katkı sağlayacak tarımsal üretime yönelik projelerin desteklenmesi amacıyla 2016 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan “Genç Çiftçi Projesi” kapsamında Ahlat’a gönderilen büyükbaş hayvanlar çekilen kurayla hak sahiplerine teslim edildi. Düzenlenen dağıtım programına Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, Ahlat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nihat Keskin ve hibe desteği kazanan genç çiftçiler katıldı.
Burada bir konuşma yapan Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan ’Genç Çiftçi Hibe Destek Projesi’ kapsamında Ahlat’ta 27 çiftçinin hibe desteği kazandığını ve bunlardan 22 çiftçiye de 6’şar adet büyükbaş hayvan hibe desteği verildiğini söyledi. Tekbıyıkoğlu; “Bugün büyükbaş hayvan hibe desteği alan hak sahiplerine hayvanlarını dağıtmak için bir araya geldik. Bu proje de devletin önemli projelerinden bir tanesidir. Katma değeri yüksek olan malları üretmek şüphesiz çok karlıdır, çok önemlidir. Ama üretmek ise çok stratejiktir. Devletin mutlak suretle kendi gıdasını üretmesi lazım. Savaş dönemlerinde bunun daha çok etkisi ve önemi ortaya çıkar. Aynı zamanda gıda sektörü çok önemli bir sektör. Gıda sektörünün hilesi direk insan sağlığını etkiliyor. Bu münasebetle bizim canlı et ithalatından ziyade kendi ürettiğimiz etlerle veya diğer gıda ürünleriyle çocuklarımızı beslememiz lazım. Bakıyoruz son zamanlarda genetiği değiştirilmiş ürünler piyasaya son derece hızlı bir şekilde yayıldı. Bu da başta çocuklarımız olmak üzere bütün insanoğlunun hayatını etkilemeye başladı, ilerde de daha fazla etkileyeceği tahmin ediliyor. Bu genç çiftçiler projesi Tarım Bakanlığı’nın önemli projelerinden bir tanesi. Özellikle bayanlar, engelliler, dezavantajlı kesimler ve bununla beraber eğitim görmüş genç çiftçiler, Bakanlık tarafından destekleniyor. Bu kapsamda da 11 tane köyümüzde 22 çiftçimize bu hayvanları hep beraber dağıtacağız. Allah devletimize zeval vermesin. Bu projeyle birlikte sizden profesyonel bir çiftçilik yapma beklentimiz var. Bazen kötü örnekleri görüyoruz. Hayvanlar dağıtıldıktan sonra mezbahaya götürüldükleri örnekleri bizim tarihimizde sıkça var. Sakın öyle bir şey yapmayın. Sizde hayvanlara iyi bakın. Bu hayvanlar bizim ilçemizde sayıları artsın ve tekrar geçmişteki gibi hayvan sayısının ihtişamlı olduğu zamanlardaki gibi hayvan sayılarımız bu coğrafyada artsın. Tekrar hayırlı uğurlu olsun. Başta bayan genç çiftçi arkadaşlarımız olmak üzere bu projeye başvuran çiftçi kardeşlerimizi tebrik ediyorum” dedi.
Ahlat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nihat Keskin ise, Ahlat’ta “Genç Çiftçi Projesi”nden toplamda 27 genç çiftçinin faydalandığını belirterek, 22 genç çiftçiye kişi başı 6’şar büyükbaş hayvan, 2 genç çiftçiye 40 koyun ve 1 koç olmak üzere 41 küçükbaş hayvan, 2 genç çiftçiye 2 dekarlık meyve bahçesi ve 1 genç çiftçiye ise arıcılık hibe desteğiyle 40 kovan ve arı verildiğini söyledi.
Yapılan konuşmaların ardından çekilen kuralarla büyükbaş hayvanlar eşit bir şekilde hak sahiplerine dağıtıldı.