Önce terviye günü, ardından arefe günü ve gecesi ve 21 Ağustos Salı 2018 gün ve tarihinde mübarek kurban bayramının 1. günü başlamış oluyor. Bizleri tekrardan kurban bayramına kavuşturan Allahü telaya hamdu senalar olsun. Kurbanınız ve bütün ibadetleriniz makbul ve kabul olsun inşallah. Müminlerin dini bayramları 5 türlüdür: Bir müminin sol yanındaki melek, kötü amel olarak yazmaya bir şey bulamazsa, Sekerât-ül-mevtte, müjdeci melekler gelip; “Merhaba yâ mümin! Sen Cennetliksin!” diyerek müjde ederlerse, Kabre vardığında, kabrini Cennet bahçelerinden bir bahçe gibi bulursa, Kıyamet gününde, Arş-ür-rahman altında; Enbiya, Evliya, ulema ve suleha ile birlikte gölgelenirse, Kıldan ince ve kılıçtan keskin ve gecenin karanlığından daha karanlık, 1000 yıl iniş ve 1000 yıl yokuş ve 1000 yıl düz olan Sırat Köprüsü üzerinde, 7 şeyden suale cevap verir geçerse, Bu yedi sual şunlardır: 1- İmandan. 2- Namazdan. 3- Oruçtan. 4- Hacdan. 5-Zekâttan. 6- Kul hakkından. 7- Gusülden, istin-cadan ve abdestten. Yarın Müslümanların bayramıdır. Bayram günlerinde şunları yapmak sünnettir, Erken kalkmak. Gusül abdesti almak. Misvak kullanmak. Güzel koku sürünmek. Yeni ve temiz elbise giymek. Dargınları barıştırmak. Kabirleri ziyaret etmek. Yüzük takmak. Güler yüzlü olmak. Câmiye er-ken gitmek. Câmiye giderken tekbir söylemek. Müminlere selâm vermek. Müminlerle bayramlaşmak. Fakirlere sadaka vermek. Akrabayı ziyaret etmek. Din kardeşlerini ziyaret etmek. Ziyarette hediye gö-türmek. Misafirlere ikram etmek. Çok dua ve tövbe etmek. Dini doğru yayanlara yardım etmek.

Kurban nasıl kesilir? Önce diz boyu çukur kazılır. Kurbanın gözleri temiz bir bezle bağlanır. Kıbleye dönük olarak sol yanı üzerine yatırılır. İki ön ve bir arka ayağı birlikte bağlanır. Üç defa bayram tekbiri okunur. Sonra “Bismillâhi Allahü ekber” diyerek boğazının herhangi bir yerinden kesilir. Yemek borusu, hava borusu ve iki yanda birer kan damarı var-dır. Bu dört borudan üçü bir anda kesilmelidir.

Bayram namazı nasıl kılınır? Bayram namazı iki rekâttır. Cemaatle kılınır. Birinci rekâtte Sübhâneke’den sonra tekbir getirilerek el-ler üç defa kulaklara kaldırılıp birinci ve ikincisinde iki yana salınır. Üçüncüsünde, göbek altına bağla-nır. Fatiha ve zamm-ı sûre okunup rükû ve secdeler yapılır. İkinci rekâte kalkılarak, Fatiha ve zamm-ı süre okunduktan sonra, tekbir getirilerek iki el yine üç defa kulaklara götürülür. Üçünde de eller yana salınır. Dördüncü tekbirde, eller kaldırılmayıp, rükûa eğilinir. Secdeler yapılıp oturduktan sonra, selâm verilir. (Usûl şöyledir: İki salla bir bağla, üç salla bir eğil.) Kaynak: Tam İlmihal S. Ebediyye…

Mübarek Kurban bayramınızı en içten dilek ve dualarımla candan tebrik ediyorum.