UZUNKÖPRÜ(Edirne),()-AVRUPA Birliği Bakanlığının ulusal otorite görevini yürüttüğü Interreg-IPA Bulgaristan – Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programının birinci teklif çağrısı kapsamında Uzunköprü Belediyesi tarafından Bulgaristan'ın Dimitrovgrad ilçesinde orman yangınları otomasyon sistemin temel atma töreni gerçekleştirildi.

Proje çerçevesinde Uzunköprü Belediyesi'nde geçen Aralık ayında Ergene Nehri ve Kırkavak Deresi üzerine 4 akım gözetim cihazı ve 1 yağmur miktarını ölçen cihaz kuruldu. Konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Bu ekipmanlar ilçede Mart ayın sonuna kadar oluşturulacak olan Sel Erken Uyarı Sistemin bir parçasıdır. Bu sistem ulusal düzeyde Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nce kullanılan sistemlere entegre olup, hem belediyede kurulacak olan sel uyarı merkezinden birde aynı anda verilerin ulusal merkezinde de görülmesi sağlanacaktır. Sel erken uyarı sistemiyle birkaç saniye arayla nehirlerin seviyesi konusunda bilgi akışı sağlanıp, ilçede 36-48 saat önceden sel uyarısı alınabilecektir.

Projenin Bulgaristan ayağında da orman yangınları erken otomasyon uyarı sistemi kurulmaktadır" denildi. Proje ortağı olan Dimitrovgrad Belediyesi'nin çalışmaları kapsamında 20 Şubat tarihinde Bulgaristanın Dimitrovgrad ilçesinde orman yangınları otomasyon sistemin temel atma töreni gerçekleştirildi.

Törende Haskovo Valisi Stanislav Deçev, Dimitrovgrad Belediye Başkanı Ivo DİMOV, Uzunköprü Belediye Başkan Yardımcısı Engin Bulut, Dimitrovgrad Belediye Başkan Yardımcısı Svetoslav Staykov, Haskovo bölgesi afetlerle mücadele kurum Başkanı Komiser Nikolay Valchev, Dimitrovgrad İtfaye müdürlüğü baş müfettiş Ivan Pançov, Dimitrovgrad Meclis Başkanı Gergana Krısteva ve basın ve özel sektör temsilcileri katıldı.

Proje kapsamında her iki ülkede kurulacak olan otomasyon sistemlerin yanı sıra Bulgar ve Türk ilgili kurumlar arasında da işbirliğin sağlanması amaçlanıyor. Bu doğrultuda iki proje ortağı  prevent / önlemek adlı online ağı oluşturmuş ve DSI, Kızılay, Orman ve Su İşleri Bölge Müdürlüğü gibi ilgili kurum ve kuruluşların işbirliği çağrısında bulunmuş. Ayrıca, yerel ilgili kurumların kapasitesinin arttırılmasına yönelik muhtemelen 13-14 Mart 2018 tarihleri arasında Uzunköprü Belediyesinde 2 günlük arama – kurtarma eğitimin ve uzmanlar arasında bölgede uygulanan iyi örneklerin sunumu yapılması planlanıyor. Açıklamada, "Avrupa Birliği destekli “Çevre İçin Risklerin Azaltılması ve Önlenmesi ve Yenilikçi Araç Gereçler İçin Vizyon /Önlemek projenin süresi 15 ay olup, Haziran 2018’de tamamlanması öngörülmüştür. Toplam proje bütçesi: 581 483.41 EUR olup, Interreg-IPA Bulgaristan – Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı tarafından Uzunköprü ilçemize  316.515,68 EUR mali desteğin sunulması planlanmış" denildi.