Destansı tarihimizin yaşayan abideleri olan “Gaziler Günü” tüm yurtta olduğu gibi Adıyaman’da da çeşitli etkinliklerle kutlandı.
19 Eylül Gaziler Günü Adıyaman Hükümet Konağı önünde düzenlenen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasına müteakip, Atatürk Anıtına çelenk konulması ile başladı.
Adıyaman Hükümet Konağı önünde düzenlenen Gaziler Günü törenine Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, İl Jandarma Komutanı Albay İbrahim Koyuer, Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Ulvi Yılmaz, Ağır Ceza Başkanı Ahmet Şeker, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Talha Gönüllü, Vali Yardımcıları, kamu kurum ve kuruluşların amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, askeri erkan, Türkiye Harp Malulü, Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Adıyaman Şube Başkanı Hacı Erdengi, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Adıyaman Şube Başkanı Ahmet Okutan, şehit aileleri ve gaziler katıldı.
Valilik Bahçesindeki tören sonrası Vali Mahmut Demirtaş Başkanlığındaki heyet daha sonra şehitliğe giderek, şehit aileleri ve çocukları ile birlikte şehit mezarlarını ziyaret edip çiçek bıraktı. Şehitlik ziyaretinde İl Müftüsü Mehmet Ali Öztürkçü tarafından şehitler için Kur’an-ı Kerim okunarak dua edildi.
Şehitlik ziyareti sonrası 19 Eylül Gaziler Günü programı Askeri Gazinoda devam etti.
Askeri Gazinodaki programda, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Adıyaman Şube Başkanı Ahmet Okutan, 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı anılarını anlatarak, “Mehmet’im” şiirini okudu. Okunan duygu yüklü şiirde katılımcıların gözlerinin dolduğu görüldü.
Günün anlam ve önemini belirten İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Albay İbrahim Koyuer, “Vatan ve vazife uğruna seve seve ölüme giden aziz milletimizin şahadet şerbetini içemeyen evlatları hak ettikleri gazilik unvanını büyük bir gururla taşımaktadır. Şehit nurlanmış, Gazi ise onurlanmış askerdir. Milli bağımsızlığımızı, vatanın milleti ile bölünmez bütünlüğünü muhafaza etmek maksadıyla vatanımızın her karış toprağına kanlarını akıtan, Türk tarihine altın sayfalar yazdıran gazilerimizin, can veren şehitlerimizin hatıralarını yüceltmek, onlara olan minnet ve şükranlarımızı ifade etmek milli görevimizdir. Milletimizi birbirine bağlayan değerlerin başında tarih sayfalarına altın harflerle yazılan kahramanlıklar, toprak, bayrak ve vatan uğruna verilen canlar gelmektedir. Sizler, akıttığınız kanınız, feda ettiğiniz kolunuz, bacağınız ve gözünüzle bu değerlerin yaşayan abidelerisiniz. Şundan emin olunuz ki, sahip olduğumuz en önemli değerlerimiz olan birlik ve beraberliğimizin yaşayan sembolleri olarak daima gönlümüzde yaşayacaksınız. Yüce Türk Ulusu ve onun göz bebeği Türk Silahlı Kuvvetleri, sizlere olan vefa borcunu hiçbir zaman unutmayacaktır. Dün sizlerin yaptığı gibi bugün de bizler, aynı inançla bu aziz vatanın birliği ve bölünmezliğine, ulusal değerlerine saldıranlara karşı her zaman kanımızı akıtmaya, canımızı feda etmeye hazırız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.