AK Parti Karaman Milletvekili ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, istiklal yolculuğundaki ilk adımın 1919’da atıldığını belirterek, '' “19 Mayıs, milletimizin tarihin akışı içinde defalarca yaptığı yeni başlangıçlardan, milletimiz için son bekleyenleri, son planlayanları hüsrana uğratan ayağa kalkışlardan, tarihin dönüm noktalarından biridir” dedi.
Recep Konuk, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajında, 19 Mayıs'ın, gençlere verilen önemin ve Türk Milletinin her şartta bağımsızlığı için mücadele edeceğinin en büyük göstergesi olduğunu kaydetti.  Konuk, cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, şartları kabullenip İstanbul'da oturmak yerine Samsun'dan istiklale çıkacak yolculuk için ilk adımı attığını, Kurtuluş Savaşımızın ilk ateşini yaktığını söyledi.
19 Mayıs 1919’un iyi tahlil edilmesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Recep Konuk, Gazi Mustafa Kemal’in o günlerde ülkemizin ve milletimizin içinde bulunduğu durumu şu sözlerle özetlediğini aktardı; “ Koşulları ağır bir ateşkes anlaşması imzalanmıştı. Ulus yorgun ve yoksul bir durumdaydı. Ordunun elinden silâhları ve cephanesi alınmış, itilaf donanmaları ve askerleri İstanbul’a çıkmış, Adana iline Fransızlar; Urfa, Maraş, Antep’e İngilizler girmiş. Antalya ile Konya’da İtalyan birlikleri bulunuyordu. Yunan ordusu ise İzmir’e çıkarılıyor, Ege illerimizde insanlarımızı katlediyor, şehirlerimizi işgal ediyordu. Ortada, bir avuç Türk'ün barındığı bir Ata Yurdu kalmıştı. Son mesele, bunun da taksimini sağlamaya çalışmaktan ibaretti” dedi.