DEVLET Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Manisa'nın Akhisar ilçesinde 2 baraj yapıyor. Yapılan barajlarla, 14 bin 530 dekar araziye can suyu verilecek.

Türkiye'nin zeytin cenneti Manisa'nın Akhisar Ovasına gelecek yıldan itibaren Gördes Barajı'ndan su vermeye hazırlanan DSİ Genel Müdürlüğü, ayrıca ilçeye 2 baraj birden inşa ediyor. Çamönü ve Gürdük barajları tamamlandığında toplam 14 bin 530 dekar araziye can suyu verecek. Gürdük Barajı ayrıca Manisa şehir merkezine yılda 6 milyon metreküp içme ve kullanma suyu temin edecek. Çamönü ve Gürdük barajlarının şantiyelerini ziyaret eden DSİ 2. Bölge Müdürü Ali Fuat Eker, çalışmalar hakkında bilgi aldı, inşaatların son durumları denetledi. Gövdesinin temelden yüksekliği 41 metre olarak inşa edilecek Çamönü Barajı'na giden Eker, "Sahadaki enjeksiyon çalışmaları tamamlandı. Şu anda rapor hazırlanıyor. Derivasyon kazı çalışmalarını da bitirdik. Ancak zeminin bazı bölgelerinde zayıf ve ayrışmış malzeme tespit ettik. O bölgeleri de temizledik. Yakında demirsiz beton ile dolgu yapıp, çalışmalara hızla devam edeceğiz" dedi. Çamönü Barajı'nda yaklaşık 2 milyon metreküp su tutulacağının altını çizen Eker, 2 bin 270 dekar arazinin modern sulama ile tanışacağını söyledi.

Daha sonra Gürdük Barajı inşaat alanına giden Eker, yüklenici firma yetkililerinden kısa bir brifing aldı. Tamamlandığında 33 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip olacak barajdaki çalışmaları da inceleyen Eker, "300 bin metreküplük sıyırma kazısının 200 bin metreküplük kısmı bitirildi. Batardo dolgusu 'Slurry trench' (Bulamaç Hendeği) seviyesine kadar yapıldı. 'Slurry trench' imalatları devam ediyor. Dolu savak ve gövde ulaşım yolu imalatları da tamamlandı" dedi. 12 bin 620 dekar araziye can suyu verecek, aynı zamanda Manisa il merkezine yılda 6 milyon metreküp içme ve kullanma suyu sağlayacak Gürdük Barajı'nın biran önce tamamlamak istediklerini söyledi.

Çamönü ve Gürdük barajlarının inşası tamamlandığında Akhisar ovasında 14 bin 530 dekar arazi daha modern sulamayla tanışmış olacak. Üreticinin 2018 rakamlarıyla ortalama yılda, toplam 10 milyon 682 bin lira daha fazla kazanacağı kaydedildi.

MANİSA, ()

FOTOĞRAF