GAZİANTEP, () - ÖZEL Gaziantep Anka Hastanesi tarafından uyku bozukluklarıyla ilgili hastalıkların teşhis ve tedavisi amacıyla kurulan uyku laboratuvarı hizmete girdi.

Yaşam kalitemiz ve sağlığımız açısından uykunun önemli olduğunu söyleyen Uzman Dr. Belgin ikidağ, uyku bozuklukları ve uyku laboratuvarı hakkında şu bilgileri verdi:

"Uyku sağlıklı bir yaşam için vücudun tamamının dinlenmeye geçtiği dönemdir. Uykuda sıkıntı yaşayan kişilerin gündüz sinirli ve sürekli yorgun olmasının nedeni uyku kalitesinin bozulmasıdır. Horlama, uykuda nefes durmaları, uyuyamama, sabahları yorgun uyanma, uykuyu alamama hissi, huzursuz bacak sendromu gibi çok fazla uyku rahatsızlığı bulunmaktadır. Kontrol edilemeyen hipertansiyon, kilo verememe, şekerin kontrol edilememesi, kalp ritim bozuklukları gibi rahatsızlıklarının nedeni uyku rahatsızlıkları olabilir. Çeşitli nedenlerle ortaya çıkan ve farklı sağlık problemlerine sebep olan uyku bozukluklarından bazısı tedavi edilmediği takdirde yaşamı tehdit edebilmektedir."

Uyku bozukluklarının bireysel olduğu kadar toplumsal açıdan da sıkıntılara neden olabileceğini dile getiren Özel Gaziantep Anka Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Belgin İkidağ, söz konusu rahatsızlıkların ihmal edilmemesi gerektiğini belirtti.

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’ne uyku rahatsızlığı şikayeti ile başvuran hastaların önce şikayetlerine göre tetkikler yapılarak ayrıntılı değerlendirildiğini söyleyen Uzman Dr. İkidağ; “Poliklinik takibinin ardından şikayetleri doğrultusunda uyku hastalıklarından şüphelenilen kişiler uyku laboratuvarına alınır. Adı laboratuvar olsa da, aslında burası hastanın kendisini rahat etmesini sağlayacak tüm ayrıntılar düşünülmüş özel bir odadır.  Uyku laboratuvarında hastaya uykuya dalmadan önce beyin dalgaları, kalp hızı ve kas aktivasyonunun takibi için elektrotlar; nefes alışverişini, horlamasını, kan oksijen seviyesi ile nabzını takip etmek için cihazlar takılır. Daha sonra herhangi bir ilaç verilmeden hastanın kendini rahat hissederek, uykuya dalması sağlanır. Vücuda bağlanan elektrotlarda hiçbir şekilde elektrik akımı yoktur, tersine hastanın vücudundaki doğal elektrik, gelişmiş cihazlarla kayıt edilir. Uyku testi, hastalığın tespiti ve tedavisi sürecinde en önemli aşamadır. Uyku testini yaptırabilmek için hastaların bir gece uyku odasında kalmaları gerekir. ‘Polisomnografi’ denilen uyku testi beyin dalgaları, göz hareketleri, ağız ve burundan hava akımı, horlama, kalp hızı, bacak hareketleri ve oksijen seviyelerinin ölçümü esasına dayanır. Yani bu test ile tüm gece boyunca beyin aktivitesi ve solunumsal olayları kaydedilir. Test sırasında vücuttan alınan sinyallerle uyku süresince solunumun ne kadar süre ile durduğuna, durduğunda oksijen değerlerinin ve kalp hızının nasıl etkilendiği ve derin uykuya dalınıp dalınmadığı gibi parametrelere bakılır. Hasta ertesi gün, günlük hayatına devam edebilir" diye konuştu.

Sürekli ve şiddetli horlaması olanlar, uykudan yorgun, baş ağrısı şikayeti ile uyananlar, gündüz kendisini uykulu hissedenler ve eşleri tarafından gece uyurken solunum durması fark edilenlerin daha ciddi sağlık sorunları ile karşılaşmadan uyku laboratuvarına başvurması gerektiğinin önemine dikkat çeken Özel Gaziantep Anka Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Belgin İkidağ, uyku laboratuvarının işlevinin sadece uyku hastalıklarının incelenmesiyle sınırlı olmadığını, epilepsi ayırıcı tanısında da önemli katkısı bulunduğunu belirtti. Dr. İkidağ, Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nin donanımlı uyku laboratuvarında uyku testi değerlendirmesi yapıldıktan sonra hastayı Göğüs Hastalıkları Uzmanı, Kulak Burun Boğaz Uzmanı ve gerekirse Nöroloji Uzmanının birlikte değerlendirip, tedavi ettiğini söyledi.

FOTOĞRAFLI