Selma KUNAR/ANTALYA, () - ANTALYA'da 7 ay önce aort damarı ve aort kapağı değişen Durali Can (31), kardiyak rehabilitasyonla 10 kilo verirken, astım ve yüksek tansiyonu da kontrol altına alındı. Bisiklet ergometresinde haftada 3 gün 45 dakika pedal çeviren Can, “99 kilo ile başladığım egzersizin 20'nci seansında 10 kilo verdim. Adeta yeniden gençleştim" dedi.

Durali Can'ın ameliyatını gerçekleştiren Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Okutan, halsizlik ve yorgunluk şikayetiyle başvuran hastanın tetkiklerinde, kalpten çıkan ana damar olan aort kapağının dar ve aort kökünde balonlaşma olduğunu belirlediklerini söyledi. Teşhis konulduktan sonra hastayı ameliyata aldıklarını kaydeden Prof. Dr. Okutan, “Ameliyatta aort kökü dediğimiz çıkan damarın ağzındaki kapakla birlikte ana damarının başlangıç kısmının tamamını değiştirdik. Oldukça komplike bir ameliyattı" dedi. Bu tip ameliyatların geçmiş dönemde ölüm riski taşıyan ameliyat olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Okutan, “Şimdi ise yüzde 2-3 riskle bu ameliyatlar başarıyla yapılabiliyor. Bu ameliyatlardan sonra da hastalar sağlıklarına kavuşuyor. Ağır iş yapan inşaat işçileri bile bu ameliyattan sonra normal hayatlarına dönebiliyor" dedi.

İLK OLARAK DOKTOR GÖZETİMİNDE EGZERSİZ YAPILMALI

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nden Dr. Sevgi Urhan ise aort kapak ve aort damar ameliyatı olan Durali Can'ın kalp kondisyonunu artırmak için kardiyak rehabilitasyon programına aldıklarını belirtti. Dr. Urhan, “Bu tarz ameliyat geçiren, kalp krizi geçiren, balon anjiyoplasti, koroner stent yapılan hastalarda kardiyak rehabilitasyonun yapılması hem yaşam kalitesini artırıyor hem de kalp hastalıklarına bağlı genel ölüm riskini azaltıyor. Bu nedenle kardiyak rehabilitasyon uygulanması çok önemli" diye konuştu. Durali Can'ın bisiklet ergonometresi cihazında programlı egzersiz yaptığını ifade eden Dr. Urhan, “Hastaya haftada 3 gün 45 dakika süren egzersiz programı uyguluyoruz. Toplam 30 seanslık tedavi uygulayacağız. Sonra kendisi bisiklet ve yüzme egzersizlerine devam edecek" dedi. Bu egzersizleri hastanın kendisinin de yapabileceğini, ancak girişimden sonra ilk olarak hastane ortamında ve doktor gözetimde yapmasının uygun olduğunu sözlerine ekleyen Dr. Urhan, “Hastalar daha sonra ise yine doktor önerisiyle egzersizlere başlayabilir" dedi.

'YENİDEN GENÇLEŞTİM'

Aort damarı ve kapağı değiştirilen nakliyeci Durali Can ise 30 seanslık kardiyak rehabilitasyon sayesinde kendini daha genç hissettiğini söyledi. Doktor gözetiminde haftada 3 gün 45 dakika bisiklet ergometresinde pedal çeviren Can, “Doktorlarım çok özen gösterdi, titiz davrandı. Onlardan Allah razı olsun. Onların sayesinde sağlığıma kavuştum. Tansiyon, şeker ve astım şikayetlerim düzeldi" diye konuştu. 20 seans sonunda 99 kilodan 89 kiloya indiğini de belirten Can, “Yeniden gençleştim" dedi.

FOTOĞRAFLI