TÜRKİYE Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, sonsuzluğa uğurlanışının 80'inci yılında İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde (İEÜ) düzenlenen törenle anıldı.

İEÜ Kampüsü içinde gerçekleştirilen, İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aslı Ceylan Öner, Öğrenci Konseyi Başkanı Kaan Günay ve Atatürkçü Düşünce Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Alara Tun'un da birer konuşma yaptığı törene, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı ve İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Mahmut Özgener, İZTO meclis üyeleri, İEÜ akademisyen ve personeli ile öğrenciler katıldı. Çelenk sunumu ve saygı duruşu ile başlayan törende katılımcılara seslenen Mahmut Özgener, "Bu yıl burada her yıl tekrarladığımız ancak sonsuza kadar tekrarlasak bile yeterli olmayacak bir anma için bir araya geldik" dedi. Özgener, Atatürk'ün fiziksel varlığını yitirmenin acısının hala yüreklerde olduğunu vurgulayarak, "Hepimiz biliyoruz ki, Atatürk hepimize yılları, çağları, kendi fiziksel varlığını aşan bir miras bıraktı. Bugün burada gerçekleştirdiğimiz anma töreni, hepimize düşünme, hatırlama olanağı yaratıyor. Saygı duruşunda bulunduğumuz o elim 1 dakika başta olmak üzere, hep birlikte onu düşünüyoruz" diye konuştu.

'ATATÜRK'Ü DÜŞÜNDÜĞÜNÜZDE AKLINIZA KÜÇÜK ŞEYLER GELMEZ'

Atatürk'ü düşünmenin, yaptıklarını anlamaya çalışmanın gelecek için eşsiz bir rehber olduğunun da altını çizen Özgener, "Hepiniz fark etmişsinizdir, Atatürk'ü düşündüğünüzde aklınıza sadece bir insan gelmez. Atatürk'ü düşündüğünüzde aklınıza asla küçük şeyler gelmez. Onu aklınıza her getirdiğinizde, umutlar, hayaller, bu ülke için oluşturduğu eşsiz vizyon gelir. Onu düşündüğünüzde aklınıza dirayet, en zor zamanlarda bile pes etmeyi aklının ucundan bile geçirmeyen bir lider gelir. Onu bir saniye bile aklınıza getirdiğinizde, içiniz adını koyamayacağınız bir cesaretle dolar. Bu ülke için, insanlık için neler yapmanız gerektiğini, onu anarak anlayabilirsiniz" dedi.

'ONUN VİZYONUNU DÜŞÜNMEYİ ANMA GÜNLERİNE SIĞDIRMAYIN'

Atatürk'ün İzmir'de düzenlenen İzmir İktisat Kongresi'ndeki "İktisadiyat demek, her şey demektir. Yaşamak için, mutlu olmak için, insan varlığı için ne gerekse onların tamamı demektir. Ziraat demektir, ticaret demektir, emek demektir, her şey demektir" sözlerini de anımsatan Özgener, "Onun yaşantısından, söylediklerinden, yazdıklarından, hayat tarzından, farklı olgulara yaklaşımlarından almamız gereken dersleri, tabii ki burada kısa bir konuşmayla özetlemek mümkün değil. Benim bugün burada bulunan herkesten dileğim, onun varlığını ve vizyonunu düşünmeyi belirli anma günlerine sığdırmayın. Yılın her gününde kalbinizin ve beyninizin bir yanında Atatürk'ü bulundurun" diyerek sözlerini tamamladı.

Tören sonrasında Özgener, minik katılımcılara İZTO tarafından çocuklar için yayımlatılan Nutuk kitabını hediye etti.

İZMİR, ()

FOTOĞRAFLI