ANTALYA, () - ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) bünyesinde kurulan Mesleki Sınav ve Sertifikasyon Merkezi tarafından 'Mesleki Yeterlilik Belge Zorunluluğu ve Teşvikler' konulu bilgilendirme toplantısı yapıldı.
ATSO'da düzenlenen bilgilendirme toplantısına, ATSO Başkan Yardımcısı Mustafa İssi, Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanı Mehmet Ordukaya, Birim Koordinatörü Gülden Arıkan, Antalya Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdür Yardımcısı Aykan Yıldız, Antalya KOSGEB İl Müdürü Şükrü Mısır ile kamu kurumlarının temsilcileri ve çeşitli firma temsilcileri katıldı.
ATSO Başkan Yardımcısı İssi, son çıkan tebliğ ile tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde belge zorunluluğu getirilen meslek sayısının 81'e çıktığını, bundan sonraki süreçte de turizm sektörü de dahil olmak üzere belge zorunluluğunun talep edileceği meslek sayısının artacağını kaydetti.
Mustafa İssi, 'Mesleki Yeterlilik Belgesi' ya da 'Ustalık Belgesi' olmayan kişilerin çalıştırılması halinde işletmeye kişi başı 627 TL idari para cezası uygulanacağını belirtti. İssi, "Bu işin caydırıcılık boyutu. Bizim asıl önemsediğimiz nokta; her işi ehlinin yapması, ehil olanın da bunu belgeleyebilmesi" dedi.
SINAV ÜCRETİ HİBEDEN
MESEM faaliyetleri hakkında sunum yapan MESEM Müdürü Tolga Cenk Türk de yıl içinde çıkacak 'Doğrudan Hibe' desteği kapsamında turizm sektöründe çalışanların sınavda başarılı olmaları durumunda sınav ücretlerinin bu hibeden karşılanabileceğini, belge almak isteyen kişilerin ATSO MESEM'e başvuruda bulunabileceğini belirtti.
Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanı Mehmet Ordukaya ise halihazırda 81 meslekte mesleki yeterlilik belge zorunluluğunun olduğunu, ancak kısa sürede bu meslek sayısının artarak devam edeceğini, firmaların cezai işleme maruz kalmamaları için ivedilikle çalışanların belgelendirilmesi gerektiğini vurguladı.
OKUL SERVİS ŞOFÖRLERİNE ZORUNLULUK
Ordukaya, ayrıca yeni çıkan yönetmeliklerle tehlikeli ve çok tehlikeli meslek grubunda yer almamasına rağmen motorlu kara taşıtları alım satım danışmanı ve motorlu kara taşıtları alım satım sorumlusu olarak çalışanların 13 Şubat 2019 tarihi itibari ile, okul servis şoförlerinin ise 3 Eylül 2020 tarihinden itibaren mesleki yeterlilik belgesine sahip olma zorunluluğu getirildiğini bildirdi.
Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav ve Belgelendirme Dairesi Birim Koordinatörü Gülden Arıkan ise Mesleki Yeterlilik Kurumu faaliyetleri, belgelendirme merkezleri tarafından yapılan sınav ve belgelendirme çalışmaları, belge zorunluluğu bulunan meslekler ve teşvikler hakkında bilgi verdi.

FOTOĞRAFLI