BALIKESİR’de, Ayvalık Anneleri Kitap Kulübü'nün Halk Kütüphanesi’ndeki okuma günleri etkinliği sürüyor. Bu ay okudukları Ayşe Kulin’in kitabını değerlendiren Ayvalık anneleri, etkinliğe konuk olan eğitimci, yazar ve şair Mevlüt Asar ile söyleşi de yaptı.

Kaymakam Gökhan Görgülüaslan’ın eşi Nihal Görgülüaslan’ın da katıldığı okuma günlerini 2017 yılı Kasım ayında başlatan Ayvalık Anneleri Kitap Kulübü üyeleri, İlçe Halk Kütüphanesi’nde bir araya gelerek, bu ay okunan Ayşe Kulin’in kitabını değerlendirdi. İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Aygül Öncel Şahin’in de katıldığı etkinliğin konuğu ise eğitimci, yazar ve şair Mevlüt Asar oldu.

“ÇOCUĞA KİTABI YENİDEN KEŞFETTİRMEK GEREK”

Okudukları kitapta dikkat çeken noktalar, kitabın konusu üzerine görüş alışverişinde bulunan Ayvalık anneleri,  Asar’ın kitapları ve kitap okumanın önemi üzerine de konuştu. Mevlüt Asar, “Yazan çizen, duyarlı, doğaya, yaşama sevdalı insanlar için Ayvalık bulunmaz bir yer. Hele İstanbul’u, Ankara’yı yaşadıktan sonra, hele bu sıralar bu kentin sükûnetini başka bir yerde bulmak mümkün değil” dedi.

Almanya’da 35 sene Türkçe öğretmeni ve eğitim danışmanı olarak çalıştığını belirten Mevlüt Asar, şunları söyledi:

“Sizin böyle bir gurup oluşturduğunuzu duyar duymaz çok ilgimi çekti. Okullarda annelerle okuma, tartışma grupları seminerler düzenledim. Dolayısıyla burada böyle gönüllü bir çalışma olması ilgimi çekti. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki yeni eğitim araçları sorun olarak okula şöyle yansıyor. Çocuklar okuyamıyor, okusa bile anlamıyor. Çocuğun kitaptan kopması düşünce, yetenek gelişimini hatta zekâ sürecinin gelişimini dahi etkiliyor. Okulda bir başarısızlık tablosu ortaya çıkıyor. Bunu değiştirmenin yolu, çocuğa kitabı yeniden keşfettirmektir. O nedenle bu çalışmayı çok olumlu buluyorum. Edebiyat belki insanı mutlu etmez ama mutsuzluğunu azaltır."

Ayvalık anneleri, önümüzdeki ay için yazar Gabriel García Márquez’in kitaplarını okuyup, değerlendirme kararı aldı.

Kadri KAYA / AYVALIK (Balıkesir), ()

FOTOĞRAFLI