BALIKESİR’de, sarımsak taşından kapı ve pencere söveleri, kemerli kapıları, cumbaları ile dikkat çeken, geleneksel ve özel mimarisi ile ilçeye değer katan Ayvalık Evleri’nin korunması için bir dernek kuruldu.

İlçede evleri bulunan ve yaşamlarının bir bölümünü de burada sürdüren Semra Emek ve Güzin Kutlu tarafından kurulan Ayvalık Tarihi Evleri Koruma Derneği’nin başvurusu, Şubat ayı başında onaylandı. 37 yıllık mimar Güzin Kutlu ile Kültür Bakanlığı İzmir Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’nden emekli Restoratör Mimar Semra Emek tarafından kurulan dernek, 18 ve 19’uncu yüzyıl yaşantısını günümüze aktaran evlerin, ‘tarihi erozyona’ uğramasının önüne geçmek için çalışacak.

Yapıların detaylarının yeterince bilinmediği için uygulama projelerinde çok yanlışlık yapıldığına dikkat çeken Dernek Kurucu Başkanı Semra Emek, "Ayvalık çok güzel korunmuş bir kent. Türkiye’de bu kadar güzel korunmuş bir kent bulamazsınız. Çok güzel yapılar var. Ancak hem binalar harap durumda hem de restorasyon uygulamalarında hatalar görüyoruz. Bunun için de yol göstermek istiyoruz” dedi.

Dernek Kurucu Başkan Yardımcısı Güzin Kutlu, Ayvalık’ın sadece tarihi evlerini değil, tarihi dokusu ve doğal güzelliğini korumak için de söz sahibi olmaya çalışacaklarını söyledi.

Kadri KAYA/AYVALIK(Balıkesir), ()

FOTOĞRAFLI