BALIKESİR'in Ayvalık ilçesinde, Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli, geçen yıl yapılan ilçenin hava kalitesi ölçümlerinin tekrarlanmasını istedi.

İlk kez geçen yıl, Kent Konseyi'nin talebi ve Kaymakam Gökhan Görgülüarslan’ın girişimiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ilçede hava kalitesi ölçümü yapıldığını söyleyen Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli, ölçümlerinin tekrarlanmasını istedi. Karayelli, ilçenin özellikle kış aylarında ağır hava kirliliği yaşadığını iddia ederek, bu hava kirliliğinin sebebinin de kalorifer yakıtı olarak kullanılan kömür ve yağlı prina olduğunu belirtti.

Hem üretimi yapan fabrikaların hem de yakanların denetlenmesi gerektiğini ifade eden Karayelli, "Bir de Ayvalık’ta müzmin olarak prina fabrikalarının havaya saldığı 'Buhar' adı altında kirli ve çeşitli kimyasal gazlar olduğu bir durum var. Yaz aylarında da oldu, ama özellikle zeytin üretimi olduğu dönemde yaşanıyor. Bu da hem astım-KOAH hastaları hem de hasta olmayan kişiler için çok ağır sonuçlar doğurabilecek bir durum. Halkımızdan ‘Zehirleniyoruz, imdat’ sesleri yükseliyor.  Eğer hava kirliliği tahmin ettiğimiz ve gördüğümüz gibiyse tedbirlerin alınması gerekiyor. Bunlara önlem alınması için birkaç yıldır hem Kent Konseyi hem de sivil toplum örgütleri bünyesinde çalışmalar yapılıyor” dedi.

Kadri KAYA/AYVALIK (Balıkesir), ()

FOTOĞRAFLI