MALATYA Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, 2017'de yapılan sosyal ve kültürel etkinlikleri değerlendirdi.
Büyükşehir Belediyesi içerisinde bulunan Fırat salonunda düzenlenen toplantıya; Başkan Çakır'ın yanı sıra, başkan yardımcıları ve daire başkanları katıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Çakır, ilk etapta fiziki mekanların inşasına yönelik yoğun bir çalışma olduğunu söyledi. Başkan Çakır, Sanat Merkezinin 7 binadan oluştuğunu belirterek, "Sanat Merkezi ve galeri inşaatı tamamlandı. Dernek Külliyesi inşaatı tamamlandı. 2'nci Etap inşaatı da kısa süre içerisinde tamamlanmış. Mahallemizde ve bölgelerimizde Semt Konakları inşa edildi. 5 adet toplamda 33 adet çok amaçlı belediye sosyal tesisleri inşa edildi. Kadın dayanışma merkezini de açtık. Kadın Spor Yaşam merkezini açtık. Saymış olduğumuz onlarca, yüzlerce vatandaşımıza ulaşacak faaliyetin içerisine dahil edecek mekanlar ve inşası önemliydi. Biz, bunları 2009 yılında geldik ve o ilk dönem içerisinde bunların tamamını hizmete açıldığını söyleyebilirim" dedi.
İnsana dokunan, kentin sosyal hayatını etkileyecek, kentin sosyal kültürüne etki sağlayacak, yaşatacak faaliyetlerle ilgili de rakamları da paylaşan Başkan Çakır, "İlimiz ile ilgili ciddi manada bir kültür kentinden bahsedebiliriz. Sadece kültür ile sınırlı değiliz.  Çok iddialı projeleri de kentimize kazandıracak bir boyuta geldik. Biz müze konseptini Türkiye’nin en büyük kendi alanında ki müzeleridir.  Bu da gösteriyor ki kentin artık kültürel ve sosyal olarak gelmiş olduğu noktanın göstergesi. Bugün toplamda 429 sadece 2009 yılında gerçekleştirdiğimiz faaliyetler" diye konuştu.
Başkan Çakır, belediye olarak sosyal aktiviteler de yaptıklarını kaydederek, "Bunlar içerisinde ana başlıklar içerisinde 5 panel, 16 konferans, 22 konser, 23 sergi, 5 yarışma, 24 tiyatro, 5 söyleşi, 5 sempozyum ve 11 adet kitap basımı gerçekleştirmiş olduk. MAGEM aracılığı ile 282 program seminer, program yapıldı. 26 farklı etkinlik, 3 tanıtım günü, 2 uluslararası turnuva yapıldı. Geçen 2017 yılı içerisinde de 4 tane fuar gerçekleştirdik. Kitap fuarı, Türkiye'nin en büyük sayılı fuarlarında. Tarım fuarı bölgenin en büyük fuarları arasında. Yöresel Tatlar fuarı ve diğeri de Yapı Dekorasyon fuarını gerçekleştirdik.  Uluslararası film festivalini ilk defa büyükşehir olarak üstlenmiş oldu. Yüzümüzün akı ile Malatya’ya yakışır bir şekilde gerçekleştirdik. Türkiye’de en büyük 3 film festivallerinden biri olarak sektör de kabul edilir pozisyona geldi. 15 Temmuz darbe girişimini konu alan belgesel hazırladık Azerbaycan gözünden hazırlandı. Bunu galası da 10 Şubat'ta gerçekleştireceğiz" diye konuştu.
Başkan Çakır, Sanat Merkezi'nde 36 alanda 74 çapraz kurslar düzenlendiğini belirterek, "4 bin 716 kursiyerimiz oldu 2017 içerisinde. İlimiz gerçekten kültür şehrine dönüştü. Önümüzde dönem faaliyetler de bir kademe daha ilerleyerek devam edecek. 2018 yılı yapılacak programları belirledik. Her aya yaydığımız faaliyetler var. Hedefimiz bu sene, 500’ün üzerinde etkinlik yapabilmek. Yine on binlerce hemşerilerimizi kurslar ile paneller, söyleyişiler, sanat merkezlerimizdeki eğitim ve fuarlar ile buluşturmak.  Programlarımızı 2018 yılında da devam ettireceğiz" dedi.
Kayısının kendileri için çok önemli olduğunu vurgu yapan Çakır, "Kaysının geçmişi, Malatya ekonomisine katkısı, 16 tür kayısımız var. Kurutma aşması mutfaktaki değerlendirmeleri ve faydaları ile ilgili kitabımızda var. Bu kitaptan 1000 adet basacağız. Kayısı festivali ile ilgili çalışmalarımızı başlattık" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI