Tolunay DUMAN/TARSUS(Mersin), () – MERSİN’in Tarsus ilçesinde Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, ilçedeki çiftçilerin Türkiye’de yetişen 100’den fazla çeşidin 65’ini yetiştirerek, ülke ekonomisine büyük bir katkı verdiğini söyledi.
Tarsus Ticaret Borsası olağan Yönetim Kurulu toplantısında Tarsus'un tarımsal gücünü değerlendirildi. Toplantıda konuşan Borsa Başkanı Murat Kaya, Tarsus'un tarımsal üretim verilerinin daha iyi analiz edilmesi halinde, ilçede tarım sektörüne ait sanayinin daha hızlı gelişeceğini söyledi. Kaya, yenilikçi tarımsal teknoloji toprakta uygulanması sayesinde tarımsal ürünlerin ihracat edebilirliği artacağını belirterek, "Tarım sektöründe, doğaya ve çevreye saygılı, sağlıklı, güvenli gıdaları sürdürülebilir biçimde üretmeyi hedeflediğimiz takdirde Tarsus neden bir Hollanda olmasın. Tarsus'ta 1 milyon dekar tarım alanının yüzde 60’ında tahıllar ve diğer bitkisel ürünler ile kalan üretim alanında narenciye, meyve bahçeciliği, açıkta ve serada meyve sebzecilik yetiştiriciliği yapılıyor. Bu üretimler ile Tarsus'un tarımsal üretim gücü 2 milyar 850 milyon TL'ye ulaştı. Tarımsal üretim çeşitliliğine baktığımızda 100 den fazla çeşidin yetiştirildiği ülkemizde Tarsus ayrıcalıklı bir bölge olarak karşımıza çıkmaktadır. Tarım Bakanlığımızın 941 havzaya ayırdığı Ülke topraklarımızda, Tarsus dışında hiç bir yerde 65 çeşit tarım ürününün üretimi gerçekleşmemektedir" dedi.
Tarsus’un, gerek verimli arazileri, gerek tarıma dayalı sanayinin ham maddesini karşılayacak gücü ve gerekse de yetişmiş genç nüfusu ile bölge ekonomisinin can damarlarından biri olduğunu ifade eden Kaya, "Tarımsal üretimde kriterleri değiştirme vaktimiz geldi. Tarımda tek kriterimiz verimli üretimdi, artık bu yetmiyor. Bizim üretim kriterimizi kaliteli ve verimli üretim olarak benimsememiz gerekiyor. Sonraki aşama ise, doğaya ve çevreye saygılı, sağlıklı, güvenli gıdaları üretme bilinci ile yüksek kaliteli ve verimli üretim. Dünya bunu başarıyor. Bu noktada üreticimiz ve bizlerde üreticilerimizi önümüzdeki süreçte, ürün ve üretim kalitesinin ve verimliliğinin geliştirilmesine, ihracatta çeşitliliğin yükseltilmesine yöneltmemiz halinde, Tarsus'un marka değerinin artmasına, hammadde ticaretinden işlenerek katma değer eklenmiş tarım ürünü ticaretine de yön vermiş olacağız ve tarıma dayalı ekonomimizi daha da ileriye taşımış olacağız" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI