İZMİR Büyükşehir Belediyesi personeliyle bayramlaşan Başkan Aziz Kocaoğlu, İzmir'in 14 yılda sıkıntılı bir süreçten geçtiğini belirterek, "Bir operasyon geçirdik ve üst düzey yöneticilerimiz hapis yattı. Diğerleri gece gündüz çalışarak hizmeti aksatmadı. Bunlar inançla ve birbirimizi tanımayla oluyor" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, belediyenin meclis toplantı salonunda personeliyle bayramlaştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi personelinin özverili çalışmaları sayesinde 2004 yılında çıktıkları yolda kenti 14 yıl öncesine göre sağlıklı bir şekilde büyüttüklerini diye getiren Aziz Kocaoğlu, yurt içi ve yurt dışındaki komşu kentlere bakıldığında bunu başarmanın mümkün olmadığını öne sürdü. En uzak köylerden kent merkezine kadar çevre yatırımlarından sanayiye, hizmet ve turizm sektöründe Türkiye'nin gözde kenti olmasına varıncaya kadar çok önemli işler başardıklarını dile getiren Kocaoğlu şöyle konuştu:

"Belediye yöneticileri aynı zamanda kentinin kalkınmasından da sorumludur. Bunun adı yerelde kalkınmadır. İzmir gerek Türkiye'den gerek tüm dünyadan izleniyor. Tarımın ve kırsalın kalkınmasında izlediğimiz politikalar örnek alınıyor. Desteklediğimiz bir kooperatifin Birleşmiş Milletler tarafından dünyada kalkınma modeli olarak seçilmesi, uluslararası boyutta genel kabul gördüğümüzü gösteriyor. İzmir'in sıçrama yapacağı, istihdam sağlayacağı en önemli iki sektör biri hizmet diğeri ise turizmdir. İzmir'in bu konuda potansiyeli çok büyüktür. Biz bunun çok azını kullanıyoruz. İstihdam yaratmak için hizmet sektöründe ve turizmde ciddi sıçramalar yapmalıyız. Artık sanayi istihdam üretmiyor. Çünkü sanayi tesislerine robotlar giriyor. Maalesef işçiler işlerini kaybediyor. Kaliteli hizmet sektörü ve turizmi geliştirip çeşitlendirdiğimizde, turizmi 12 aya yaydığımızda İzmir esas kalkınmayı sağlayacaktır. "

"PROJELERİMİZİ SABIRLA HAYATA GEÇİRDİK"

İzmir'de eğitime her ilden fazla önem verildiğini söyleyen Aziz Kocaoğlu, "Hemşerilerimizin çocuğu bilgi üretmek üzere İzmir'e gelmeye başladı. Bu konuda da öncü bir kent olacağız. Bunların hepsini birlikte, kendi kıt olanaklarımızla başardık. Maddi hiçbir destek almadan, prosedürlerin bile geciktiği bir dönemde mücadele ederek, imzalarını 2-3 yılda aldığımız projeleri sabırla inançla takip ederek hayata geçirdik. Birkaç bekleyen projemiz kaldı. Onlar da kısa zamanda yerine getirilecek" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ndeki mesai arkadaşlarının 14 yılda başarmanın, yoktan var etmenin hazzını, huzurunu, mutluluğunu yaşaması gerektiğini belirten Başkan Kocaoğlu, "Biz huzurlu bir şekilde, alnımız açık, yerel yöneticilik yaptık. Kim ne düşünürse düşünsün bizim sıfır hata ile çalışmamızın önünde duramadı. Bütün barikatları ve zorlamaları hep birlikte aştık. Bir operasyon geçirdik ve üst düzey yöneticilerimiz hapis yattı. Diğerleri gece gündüz çalışarak hizmeti aksatmadı. Bunlar inançla ve birbirimizi tanımayla oluyor. Büyükşehir  ailesi ve İzmirli hemşerilerimiz bunu başardı. İzmir her türlü zorlamalara rağmen, her türlü manipülasyona rağmen dimdik yoluna devam ediyor. Başka bir kentte bunu kurmak imkansız. Biz imkansızı başardık. Baskılara gülüp geçtik, dimdik durduk, yolumuza devam ettik. Aklın ve bilimin rehberliğinde yolumuza devam ettik. Katılımcı yönetim anlayışıyla yola devam edenler hata payını minumuma indirecektir" diye konuştu.

"KENDİ GÖBEĞİMİZİ KENDİMİZ KESEBİLİYORUZ"

İlk kez belediye başkanı olduğu günleri hatırlatan Kocaoğlu, o dönemde gece geç saatlere kadar Hazine Müsteşarlığı'ndan gelen baskılarla çalışmaya devam ettiklerini söyledi. 10 senedir kapılarını Hazine Müsteşarlığı'nın çalmadığını anlatan Kocaoğlu, "Çünkü kendi ayaklarımız üzerinde yolumuza devam ediyoruz. Kendi göbeğimizi kendimiz kesebiliyoruz. Bu özgürlüğü ve onuru yaşamak çok farklı. Bunu birlikte başardık" dedi.

BARIŞ DİLEDİ

Ramazan Bayramı'nın tüm İzmir'e ve Türkiye'ye barış getirmesini dileyen Başkan Aziz Kocaoğlu, şunları ifade etti:

"Aramızdaki kırgınlıkların giderilmesini diliyorum. Türkiye'deki sorunların bitmesi için komşularımızla tekrar ulu önderimiz atatürkün çizdiği dış politika doğrltusunda yurtta ve dünyüdü barış felfesefine uygun olarak düzelmesini diliyorum. Dış politikadaki zaaflarımızın güven tesis edilerek giderilmesini diliyorum. Ekonomiyi biz her zaman yönetiriz. Eğitimli insan gücüyle birlikte zengin bir coğrafyada yaşıyoruz. İçeride barışı tesis ettiğimiz sürece Türkiye 5 yılda ayağa kalkar, 10 yılda en saygın 10 ülke arasına gireriz. Bunu başarmak zor değil. Norveç kadar nüfusu olan İzmir'de Türkiye'nin 3'üncü borçlu belediyesinden herkesin kocaman bir köy dediği ve negatif sıfatlar yüklemeye çalıştğı İzmir'e 'gözbebeğimiz' dedirttik. Demek ki doğru yolda yürüyoruz."

HÜKÜMETE ELEŞTİRİ

Ulaşım yatırımlarıyla ilgili bilgi veren Başkan Kocaoğlu, 11 kilometrelik raylı sistemi çalışan 250 kilometreye çıkarmış olduklarını ifade etti. Nüfusa oranlandığında Türkiye'de böyle bir yatırımın hayata geçirilmediğini ifade eden Kocaoğlu, "Bu kadar kısa zamanda bu yatırımı yapan yok. Bütün vapurlar, otobüsler yenilendi. Yeni yollar, yeni arterler açıyoruz. Hem ekonomiyi büyütüyor hem belediye hizmetlerini arttırıyoruz. 27 milyon İzmir Büyükşehir Belediyesi ailesi, toplumda yaşadığı sokakta belediyemizin aynı zamanda elçisidir. Bu bilinçle hareket ederek İzmir'i nitelikli büyüterek paylaşımı adil yapmaya çalışarak Türkiye'ye örnek olmak istiyoruz ve lokomotif olmak durumundayız. Bugün bilboardlarda gördüğünüz 'Her yer İzmir gibi olsun' sloganının içi boş değildir. Her yerin İzmir'i örnek alması, İzmirli iş adamlarının vergideki dürüstlüğünün tüm Türkiye örnek almasını istiyoruz. Merkezi hükümetten alamadığımız payları en kısa zamanda alırsak İzmir'in her sene ekonomik olarak büyüyeceğini söylemek istiyoruz" diye konuştu.

Nevra UÇKAÇ / İZMİR, ()

FOTOĞRAFLI