MERSİN, () - MERSİN Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Sabri Tekli, 'Türkiye'nin gündeminin üretim ve ihracat olması gerektiğini dile getirerek, "Yüksek teknoloji ürünlerinin ihracat payını yüzde 10'un üzerine çıkarabilecek yeni çalışmalar yapılmalı" dedi.
Türkiye'nin son yıllarda başta 15 Temmuz kanlı darbe girişimi olmak üzere bir çok olumsuz olay ile mücadele etmesine rağmen, ekonomik verilerin, üretimin sürekli olarak arttığını belirten Başkan Tekli, "Bizler sanayici olarak 16 Temmuz günü bile çalışmalarımıza aralıksız devam ettik. Her zaman ülkemize olan güvenimiz tamdı. Bundan sonra da ülkemize güvenerek yatırım yapmaya, üretmeye, istihdam sağlamaya ve ihracat yapmaya devam edeceğiz. Erken seçim bizler adına olumlu bir olay. Çünkü ülkemizin bir an evvel siyasi gündemden, ekonomik gündeme daha doğrusu üretime dayalı ekonomik gündeme gelmesini istiyoruz" diye konuştu.
Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payının yüzde 3,4, orta yüksek teknolojili ürünlerin payının ise yüzde 38,4 olduğunu ifade eden Tekli, şunları söyledi:
"2018 Şubat ayında yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı yüzde 14,9, orta yüksek teknolojili ürünlerin payı ise yüzde 41,9’dur. Bu da çok ciddi bir cari açık ortaya çıkarıyor. Biz 10 konteynır domates ihraç ederken, karşılığında 1 konteynır yüksek teknoloji ürün ithal ettiğimizde bile çok ciddi bir cari açık ile karşılaşıyoruz. Ülkemizde yıllardır yüksek teknoloji ürünlerinin üretimine yönelik çalışmalar yapılıyor. Fakat uzun süredir yüzde 4,0 oranlarını bile göremedik. Ülke olarak yüksek teknoloji ürünlerini üretmeye ve bunları dünya pazarına sokmaya mecburuz. Aksi taktirde cari açığı kapatmamız mümkün değil."

FOTOĞRAFLI