AVRUPA Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (CEMR), Bilbao Belediyesi, Bask Bölgesi Belediyeler Birliği (EUDEL) işbirliğiyle organize edilen 'Eşitlik, Çeşitlilik ve Kapsayıcılık' CEMR 2018 Konferansı'nda Türkiye'yi Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar temsil etti. Uyar, Urla'daki kadına yönelik yerel yönetim uygulamalarını anlattı, İspanya'daki birçok TV ve gazeteye röportaj verdi.

CEMR tarafından Türkiye'yi temsilen davet edilen Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, 'Kentlerde ve İnternet Ortamında Güvenli Kamusal Alanlar Yaratma' oturumunda Urla'da kentsel planlama ve projelerine cinsiyet eşitliğinin entegrasyonu ile ilgili deneyimlerini ve çalışmaları paylaştı. Moderatörlüğünü Brüksel Parlamento Üyesi Viviane Teitelbaum'un yaptığı oturumda Urbact Eşit Kentler Proje Koordinatörü Sally Kneeshow, Viyana Şehir Planlama Bölümü'nden Eva Kail, Birleşmiş Milletler Kadın Örgütü Güvenli Kamu Alanları Danışmanı Laura Capobianco sunum yaptı.

CİNSİYETE DAYALI BÜTÇE, ÜRETEN KADIN

Belediye Başkanı Sibel Uyar, Urla'daki kadınların yaşamın her alanında var olmaları adına yaptığı çalışmalardan örnekler verdi. Urla Belediyesi'nin ülkede ilklerden birini gerçekleştirerek 'toplumsal cinsiyete dayalı bütçe' yaptığını belirten Başkan Sibel Uyar, kadınların kentte gündelik yaşamlarında daha rahat etmeleri konusunda yapılan fiziki düzenlemeleri örnekledi. Urla Merkez'deki Yıldız Parkı'nın düzenlemesinde, stadyumun ışıklandırılarak kadınların spor yapmalarına olanak sağlayacak çalışmaları anlatan Sibel Uyar, "Bizim çalışmalarımızın en önemlisi ise kadınımızın sosyal ve ekonomik hayatta daha etkin ve fazla yer alması çalışmalarıdır. Kurduğumuz Kadın Üretici Kooperatifi ve Kadın Üretici pazarları ile hem üretime teşvik ettik, hem de ürettiklerini satmalarına olanak sağladık. Son olarak Balıklıova'da düzenlediğimiz Rekreasyon Alanı'nı bu köydeki kadınlarımızın kullanımına verdik" dedi.

TARIMDA KADIN DEVRİMİ

Urla'da kadın girişimcilerin Yarımada Kalkınma Projesi çerçevesinde tarım üretiminde çok hızlı biçimde üretime katkılarının hızla büyüdüğünü de konferansta anlatan Başkan Sibel Uyar şöyle konuştu:

"Kadınlarımızı üretime almadan önce, belediyemizde oluşturduğumuz Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü'müzün eğitim programları ile donanımlı hale getiriyoruz. Liderlik eğitimleri, girişimcilik eğitimleri ve diğer kurslarla kadınlarımızın hem güven duygusunu artırıyoruz hem de sosyal hayata katılmalarını sağlıyoruz. Kadın Kooperatifimizin kuruluşunda da yer aldık ve desteğimizi sürdürüyoruz. Kadınların kendi yetenekleri ile para kazanmalarına yol açtık. Tarımsal anlamda da kadınlara istihdam alanları açılmasını öncülük ediyoruz. Bölgemizde çilek, kuşkonmaz, goji berry gibi ürenler ilk kez üretiliyor. Ürün desteğinden, ziraat mühendisi desteğine kadar kadın üreticilerden oluşan köylümüzün yanında olduk."

ATATÜRK'E TEŞEKKÜR

Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Bilbaoda'ki sunumunu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'e teşekkür ile sonlandırdı, "Tüm bu çalışmaları bir kadın belediye başkanı olarak yapabiliyorsam, laik, demokratik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e borçluyum" dedi.

GENEL SEKRETER İLE GÖRÜŞME

Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, konferansta Birleşmiş Kentler ile Yerel Yönetimler (UCLG) Genel Sekreteri Emilia Saiz ile Bilbao'da görüşme yaptı. UCLG Dünya Konseyi çalışmalarının nasıl ilerleyeceği konusunda görüş alışverişinde bulunan Uyar ile Saiz, Afrika Bölgesi adına toplantıya katılan Dr. Malika Ghefrane Giorgi ile birlikte çalışma olanaklarını konuştu. Bu görüşmede; Kasım 2018'de düzenlenecek Dünya Konseyi toplantısı için yol haritası belirlendi.

İZMİR, ()

FOTOĞRAFLI