Mesut MADAN/BURDUR, () - BURDUR'da özelleştirme kapsamına alınan şeker fabrikasıyla ilgili istişare toplantısı yapıldı.

Burdur- Isparta Pancar Ekicileri Kooperatifi tarafından düzenlenen toplantıya Ak Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik ile STK temsilcileri ve iş adamları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Şeker-İş Sendikası Başkanı Mustafa Onay, 2017 yılında Burdur Şeker Fabrikası'nın 6 il, 26 ilçe, 182 köyde 55 bin 38 çiftçiyle 638 bin ton pancar işlediğini ve 79 bin ton şeker üreterek Burdur ekonomisine 180 milyon TL katkı sağladığını söyledi.

Burdur- Isparta Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Nasuh Eroğuz, "Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızdan 80 bin ortağım adına şeker fabrikamızın özelleştirilmesinin ötelenmesini rica ediyoruz. Mümkün olmazsa çiftçilerin içinde olduğu bir özelleştirme modelinin içinde olmasını istiyorum" dedi.

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, "Öncelikle yapmamız gereken özelleştirmenin ertelenmesi, sonraki yıllara uzatılması. Bunu Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızdan rica ediyoruz. Özelleştirilecekse de Burdurlu yabancı yatırımcılara değil STK'lar, işadamları olarak bir şirket kurup bu özelleştirmeye girmenin yollarını aramamız lazım" diye konuştu.

Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, "Burdur'un tüm bileşenlerinin bir araya gelebilmesi bu kent için umudumuzu yitirmediğimizin göstergesidir" dedi.

CHP Milletvekili Mehmet Göker, "Şeker fabrikası özelleştirilmesin ama dersek her şeyi kaybederiz" diye konuştu.

Ak Parti Milletvekili Bayram Özçelik, 2000 yılında zamanın hükümetinin IMF'ye verdiği niyet mektubunda şeker fabrikalarının gündemde olduğunu söyledi. Şeker fabrikalarının nasıl özelleştirileceği konusunda birçok alternatifler sunulduğunu aktaran Özçelik, "Türk Şeker'in elinde 25 fabrika var. Bu 25 fabrikanın şeker pancarından ürettiği şeker miktarı toplam üretimin yüzde 56'sını oluşturuyor. 8 özel fabrikanın ürettiği şeker oranı ise yüzde 44" dedi.

FOTOĞRAFLI