MERSİN, () - MERSİN'in CHP'li Milletvekili Alpay Antmen, cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesine yönelik kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sundu.
Teklifin gerekçesinde din, ibadet ve vicdan özgürlüğünün anayasa güvencesi altında olduğuna işaret eden Antmen, özgürlüğün Türkiye'nin tarafı olduğu uluslararası sözleşmelerce de korunduğunu söyledi. Anayasanın, 'Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetmeksizin kanun önünde eşittir' maddesini anımsatan Antmen, "Çağdaş demokrasilerde devlet, vatandaşlarına tepeden inme dayatmalarda bulunmaz. Çağdaş hukuk toplumlarında inanç toplulukları demokrasi ve hukuk kuralları çerçevesinde kendileri açısından uygun gördükleri yerde özgürce ibadet yapabilir ve ibadethane açabilirler" dedi.
Alevilerin ibadethane açmasının önündeki engellerin kaldırılmasını isteyen Antmen'in teklifinde şu ifadeler yer aldı:
"Bürokratik engellerin kaldırılmalı inanç ve ibadet yeri açma özgürlükleri yasal güvence altına alınmalıdır. Anayasa’nın ve Türkiye’nin de imzaladığı Uluslararası sözleşmelerin hükümlerine rağmen ülkemizde yaşayan Alevi vatandaşlarımız, inanç özgürlüklerinden, inanç temsiliyetinden ve kamu kaynaklarının eşit şekilde kullanılması ve paylaşılmasından yararlanamamaktadır. Yapılacak değişiklikler anayasamızın ve tarafı olduğumuz uluslararası sözleşmelerin gereğini yerine getirerek, yıllardır süren büyük bir adaletsizliğin giderilmesine, vatandaşlarımızın devlete ve demokrasiye olan güvenlerini arttırmaya, ülkemizde son yıllarda zayıflayan birlik ve beraberlik duygularımızın güçlenmesini sağlayacaktır."

FOTOĞRAFLI