TEKİRDAĞ'ın Çerkezköy ilçesinde rutin kontroller sırasında bir büyükbaş hayvanda görülen sığır tüberkülozu üzerine, çiftlikte bulunan 116 büyükbaş hayvan karantinaya alındı.

Çerkezköy mezbahasında geçtiğimiz günlerde kesim sırasında veterinerler tarafından yapılan rutin kontrollerde bir hayvanda sığır tüberkülozu çıktı. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, Veliköy'de H.K.'nın sahibi olduğu çiftlikteki 150 büyükbaş hayvanı tek tek kontrol edince 116 büyükbaş hayvanda nereden ve nasıl olduğu henüz belirlenemeyen generalize sığır tüberkülozu tespit edildi. Hastalık tespit edilen 116 büyükbaş hayvan karantinaya alınırken, çiftçiğe giriş çıkışlar da kontrollü yapılmaya başlandı. 
 
Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, karantina ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "İlçemiz Veliköy Mahallesi'nde bulunan H. K.'ya ait işletmeden bir adet büyükbaş hayvanın 13 Haziran tarihinde ilçemiz Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Çerkezköy Mezbahası'nda kesimi sırasında yapılan muayenesinde ilgili hayvanın ihbarı mecburi ve tazminatlı bir hastalık olan Generalize Sığır Tüberkülozu olduğu tespit edilmiştir. Söz konusu sığır cinsi hayvanın 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve Sığır Bovine Tüberküloz Yönetmeliği gereği gömülmek suretiyle imha edilmiştir. Yine 5996 Sayılı Kanun ve Sığır Bovine Tüberküloz Yönetmeliği gereği işletmeye karantina konularak gerekli dezenfeksiyon ve bilgilendirme işlemleri yapılmış ve işletmede mevcut 150 büyükbaş hayvana 26 Haziran tarihinde Tüberkülin Testi uygulanarak 29 Haziran tarihinde test okumaları gerçekleştirilmiştir. Yapılan okuma sonucu tüberküloz hastalığı yönünden 150 baş hayvandan 116 adet pozitif, 4 adet şüpheli ve 30 adet negatif reaksiyon tespit edilmiştir." denildi.

Pozitif reaksiyon tespit edilen 116 adet büyükbaş hayvanın yerel kıymet takdir belirleme komisyonu tarafından piyasa değer tespitlerinin yapıldığı, karantina altındaki hayvanların habere istinaden 12 Temmuz tarihinde tekrar yapılan kontrol sonucunda, ilgili işletmede mevcut olduğunun ve şartlı kesime gönderilmek üzere bekletildiğinin tespit edildiği ifade edilen açıklamada, söz konusu işletmenin halen karantina altında olduğu, hastalık süreci ile ilgili test ve takip işlemlerinin devam ettiği kaydedildi.