CHP Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, İzmir'in Dikili ve Bergama İlçeleri arasında kalan Çukuralan'da işletilen altın madeni için üçüncü kez kapasite arttırımını öngören Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna, bilirkişilerce olumlu yanıt verilmesine dair soru önergesi verdi. Kozak Yaylası ve çevresinde bulunan, geçimini çam fıstığından sağlayan halkın büyük tedirginlik yaşadığını belirten Polat, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, "Kozak Yaylası'nın değerli yeraltı sularına ağır metaller bulaştığında tarım yapılamayacak olması ve bunun yanı sıra Bergama'da yaşayan 110 bin kişinin içme suyunu kullanamama olasılığı göz önünde bulundurulmuş mudur" diye sordu.

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, Çukuralan'da işletilen ve ÇED sürecine ilişkin bilirkişi raporunda üçüncü kez kapasite artışına olumlu yanıt verilen altın madenini, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) taşıdı. Kapasite artışıyla Kozak Yaylası'nın başlangıcı sayılan Kapıkaya Mahallesi yakınlarına altın madeni kurulmak istendiğini, Kozak Yaylası ve çevresinde bulunan ve geçimini çam fıstığından sağlayan halkın bu nedenle büyük tedirginlik yaşadığını ifade eden Polat, "Yöre ekonomisinin can damarı sayılan fıstık çamı ağaçlarının maden nedeniyle zarar göreceği gerçeği göz önüne alınmış mıdır" diye sordu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesinde, ÇED raporunun doğaya, mahallerinden göç etmek zorunda kalacak insanlara ve onların kültürlerine telafisi mümkün olmayacak zararlar vereceğinin araştırılıp araştırılmadığına da yanıt istendi. Madenin kayyum tarafından işletildiğini hatırlatan Polat, "Kapasite artırımı nedeniyle Kozak Yaylası'nın başlangıcı sayılan Kapıkaya Mahallesi yakınlarına da altın madeni kurulmak istenmektedir. Hazırlanan ÇED raporunda çam fıstığının önemi dikkate alınmamış. 324 hektarlık ÇED alanının 274 hektarının orman içinde kalmasına rağmen endemik bitki türlerini etkilemeyeceğinin iddia edilmesi gerçekçi değildir. UNESCO Dünya Mirası Koruma Listesi'nde yer alan Kybele Kutsal Alanı, Kapıkaya'da bulunmaktadır. Dolayısıyla bu uygulama UNESCO Dünya Miras Alanı'nda sorunlara yol açacaktır" dedi.

'ÖNEMLİ ORANDA KIZILÇAM AĞACI KESİLECEK'

Çukuralan'da işletilen altın madeni sahası içinde yer alan ve yöre ekonomisinin can damarı sayılan fıstık çamı ağaçlarının maden nedeniyle zarar göreceğini söyleyen ve bu gerçeğinin göz önüne alınıp alınmadığını soran Polat, "Maden nedeniyle oluşacak zararın giderilmesine yönelik öngörülen bir çalışma var mıdır? Maden sahasının dışında kalan alanlarda fıstık çamı ağaçlarının bulunmasına rağmen bilirkişinin madenin tohum meşceresi üzerindeki etkisinin sınırlı olacağı kanaatine vardığı doğru mudur? Doğru ise bunun gerekçesi nedir" sorularını yöneltti. Polat, önemli oranda kızılçam ağacı kesilecek olmasına rağmen şirketin kesilecek ağaçların 5 katı kadar ağaç dikeceğine yönelik taahhütte bulunduğunun doğru olup olmadığının açıklanmasını isteyerek, önergesinde şu sorulara yer verdi:

"Kesilecek ağaçlar nedeniyle yöre halkının her açıdan yaşayacağı mağduriyet göz önüne alınmış mıdır? Maden sularının deşarj edildiği Çökek Deresi'nin 5 kilometre güneyinde yer alan ve kültür ve tabiat varlığı olan Nebiler Şelalesi'ne ilik olması, ÇED Raporu'na olumlu cevap veren bilirkişi heyeti tarafından göz önüne alınmış mıdır? Oluşacak tozlar sonucu çamfıstığı üretiminin azalacağı ve bu nedenle Kozak Yaylası çevresindeki bölgede çamfıstığından geçimini sağlayan insanların zorunlu olarak başka yerlere göç edeceği gerçeği göz önüne alınmış mıdır? Balıkesir Belediyesi tarafından içme suyu amacıyla kullanılan Madra Barajı Göl Alanı'nın madene 6 kilometre uzaklıkta yer alması verilen raporda dikkate alınmış mıdır? Kozak Yaylası'nın değerli yeraltı sularına ağır metaller bulaştığında tarım yapılamayacak olması ve bunun yanı sıra Bergama'da yaşayan 110 bin kişinin içme suyunu kullanamama olasılığı göz önünde bulundurulmuş mudur? Söz konusu ÇED raporunun doğaya, mahallerinden göç etmek zorunda kalacak insanlara ve onların kültürlerine telafisi mümkün olmayacak olumsuz sonuçlar yaratacağı düşünülmekte midir?"

İZMİR, ()

FOTOĞRAFLI