AYDIN'ın Efeler Belediyesi tarafından bir süre önce tescilletirilen 'Dalama Tandırı' için coğrafi işaret denetimi yapılırken; tam not aldığı belirtildi.

Aydın inciri ve kestanesinin ardından Efeler Belediyesi, bir süre önce Dalama Tandırı'nı tescilleterek Aydın'da tescilli coğrafi işaret alan ürün sayısını 3'e çıkardı. Efeler Belediye Başkanı CHP'li Mesut Özakcan, Dalama Tandırı'nın tescil belgesini, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün de katıldığı bir programda aldı. Dalama Tandırı, tescillenmesinin ardından ilk denetiminden başarı ile geçti. Efeler Belediyesi, Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Adnan Menderes Üniversitesi, Aydın Ticaret Borsası ve Aydın Ticaret Odası'ndan yetkililerin oluşan denetim komisyonu Dalama Tandırı'na tam not verdi.

"DALAMA TANDIRI FARKLIDIR"

Dalama tandırının çok farklı olduğuna vurgu yapan Belediye Başkanı Özakcan, "Süt kuzu ve oğlak etinden Efeler ilçemizin Dalama Mahallesi'nde yapılan bu tandır yüzlerce yıllık bir geçmişi olan gelenek. Bugün de yıllar öncesi gibi pişirilen, ocağının taşlarının bile özel nitelik taşıdığı bir tandır türü. Birçok ilimizde, bölgemizde tandır vardır ama Dalamamızda ki bu tandırın lezzet yönüyle farklılığı var. Yerel değer taşıyan ürünlerimizin bu coğrafi belgelerle ülkemizin hem geçmişini geleceğe taşımak, hem de sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda gelişmesine çok ciddi önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum" dedi.

Burhan CEYHAN / AYDIN, ()

FOTOĞRAFLI