MERSİN, () – MERSİN küçükbaş hayvancılığa destek olmak amacıyla hayata geçirilen ‘Mersin’de Kıl Keçisi Islahı Projesi’ kapsamında dağıtılan damızlık kıl keçileri ilk yavruları verdi. Dağıtılan 910 damızlık teke sayesinde hayvancılıkla uğraşan 237 üreticinin sürüsü bereket kazandı.
Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından hayata geçirilen proje sonuç vermeye başladı. Tarsus’ta 89 üreticiye 371, Erdemli’de 80 üreticiye 268, Çamlıyayla’da 37 üreticiye 152, merkez mahallelerde de 31 üreticiye 119 adet olmak üzere 237 üreticiye toplam 910 damızlık kıl keçisi tekesi dağıtımı gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi, damızlık olarak kullanılan tekelerden ilk yavrularını alan üreticinin yüzünü güldürdü. Yavrulama sezonunda beklenenin üstünde verim alan üreticiler, kendilerine sağlanan imkândan dolayı Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a teşekkürlerini iletti.
Yörük-Türkmen geleneğini sürdüren ve geçimini hayvancılıkla sağlayan üreticilerin sorunlarını yakından takip eden belediye, bu sorunların başında gelen ölü ve sakat doğumların önüne geçebilmek için hayata geçirdiği proje ile bir taraftan da çeşitli hastalıklar nedeniyle erken dönem kuzu ve oğlak kayıplarının da önüne geçmeye başladı. Başlatılan bu proje ile hayvan üreticilerinin, ırk özelliklerini başarıyla temsil eden hayvanlara sahip olabilmeleri, işletmelerin damızlık hayvan üretimi mantığını kavrayabilmeleri, kaliteli ve verimli damızlıklar elde edebilmeleri, bölge şartlarına uygun hayvanların üretilmesi konularında altyapıyı da oluşturan  Belediyesi, Mersin’deki küçükbaş hayvancılık yetiştiriciliği yapan işletmelerin kıl keçisi sürülerini ıslah ederken, sürü verimliliğini de arttırarak üreticiye doping etkisi sağladı.
Projeden faydalanan üreticilerden Ecevit Üner, "Damızlık olarak Büyükşehir Belediyesi’nden aldığımız tekelerden verim almaya başladık. Şu anda yavrulayacaklar da var. Dağıtılan tekeler şimdiden sürümüze bereketlendirdi. Önümüzdeki yıllarda bu verim daha da artacak. Büyükşehir Belediyesi’ne bu katkı ve desteklerinden dolayı çok teşekkür ederiz" dedi.
Bir başka üretici Murat Şahin de proje kapsamında 4 teke aldığını belirterek, "Bu sene yavru verimini almaya başladık, inşallah yeni seneye daha verimli olacak. Başkanımızın verdiği tekeler iyi ve verimliydi. Büyükşehir’in projesiyle sürüsüne bereket diyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI