Vahit İŞBAŞARAN/LÜLEBURGAZ(Kırklareli),()-KIRKLARELİ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Demircan, süt fiyatlarındaki artışla küçük aile işletmelerinin bir nebze de olsun rahatladığını belirtti.

Kırklarelı'nde süt fiyatlarının yükselmesiyle üreticinin rahat bir nefes aldığını söyleyen Kırklareli Süt Üreticileri Birliği Başkanı Hüsyin Demircan,  “2017 yılında çiğ süte olan talebin artmasına bağlı olarak ilimizde süt fiyatları Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği fiyatların üzerinde satılmaya başlandı. Büyük üreticilerimiz Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği taban fiyat üzerine 35 kuruşa kadar prim ile sütlerini sattılar. Ancak küçük üreticiler taban fiyattan süt satmaya devam ettiler. Birliğimizin de üyesi olduğu Ulusal Süt Konseyince yapılan çalışmalar neticesinde Ulusal Süt Konseyi süt fiyatlarında yeni bir düzenleme yaparak taban fiyatı 1,44 TL soğutma bedelini de 0,9 kuruş olacak şekilde 1 Şubat 2018 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde belirlemiştir. Bu düzenleme ile küçük aile işletmelerinin mağduriyeti bir nebze olsun giderilmiştir” dedi.

Kırklareli Süt Üreticileri Birliği olarak küçük aile işletmelerinde 2018 yılında üretim kapasitelerinin arttırılması dolaysıyla karlı bir süt hayvancılığı yapmaları amacıyla; Ziraat Bankası ile Birlik arasında yeni bir protokol hazırlandığını belirten Başkan Demircan şunları söyledi. “ Bu protokol ile üreticilerimize damızlık gebe düve, yem karma makinası, soğutma tankları ve süt sağım makinaları almak isteyen üreticilerimize 18 ay sıfır faizli 5 Yıl  vadeli ve aylık 0,5 faiz oranı ile öz sermaye aranmadan kredi imkanı sağlanarak üretimde artış planlanmaktadır. Ziraat Bankası ile yapılacak protokolde hayvan almak isteyen üreticilerimize Birliğimiz hayvanlarını satmak isteyen üreticilerle buluşturarak düve teminini sağlayacaktır.” dedi.