İbrahim EMÜL/OSMANİYE, () - OSMANİYE İl Sağlık Müdürlüğü Tüberküloz İl Koordinatörü Dr. Murat İsmail Deniz, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü Nedeni ile düzenlenen seminerde, göğüs hastalıkları, mikrobiyoloji, enfeksiyon hastalıkları uzmanı hekimler, toplum sağlığı merkezi başkanları, tüberküloz bildirim ve sürveyans sorumlularına "Tüberküloz'u anlattı.
İl Sağlık Müdürlüğü'nde ki programda konuşan Dr. Murat İsmail Deniz, geleneksel olarak tüm dünyada ve Türkiye'de her yıl 24 Mart’ta düzenlenen ve çeşitli etkinliklerle anılan “24 Mart Dünya Tüberküloz Günü"nün, verem hastalığı ve bu hastalıkla mücadele konusunda toplumun ve sağlık çalışanlarının bilinçlendirilmesinin amaçlamakta olduğunu söyledi.
Verem varlığının binlerce yıl eskiye dayanan mikrobik, bulaşıcı bir hastalık olduğunu aktaran Deniz, "Verem, hasta insanlardan öksürme ve hapşırma ile ortama yayılan mikrobun solunum yolu ile alınması sonucu bulaşır. Tedavi edilmeyen her hasta yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırır. Balgam yayması pozitif bulunan ve akciğerinde kavitesi yara-kovuk olan hastalar daha fazla basil saçarlar. Basil kaynağı ile karşılaşma süresi, ortamın genişliği ve havalanması bulaşmada önemlidir. En çok hastanın aile bireylerine ve yakın çalışma arkadaşlarına bulaşma olur. Tedavi ile basil sayısı çok kısa sürede azalır, hastaların çoğunda ortalama 2-3 haftada bulaştırıcılık yok olur." dedi.
Verem hastalığında genel yakınmaların; halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama ve gece terlemesi şeklinde görüldüğünü vurgulayan Dr. Deniz, "Solunum sistemi yakınmaları ise öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığıdır. Gırtlak veremi ses kısıklığı yapabilir. Diğer organları tutan verem hastalığında ilgili organa ait bulgular olabilir. Verem hastalığının kesin tanısı, balgamda verem mikrobunun gösterilmesi ile konulur"diye konuştu.
Toplum Sağlığı Merkezi Verem Savaşı Dispanseri Birimlerinde (VSD) veremin teşhis ve tedavisinin ücretsiz olduğunu kataran Deniz, veremin tedavisinin standart olduğunu kaydetti. Bu standart tedavinin, hastanede ya da dispanserde aynı şekilde düzenlendiğini söyleyen Deniz şöyle devam etti:
"Yeni verem hastalarının tedavisinde standart tedavide genellikle iki ay 4 farklı ilaçla ve dört ay 2 ayrı ilaçla olmak üzere 6 aylık tedavi uygulanmaktadır. Tedavide kullanılan bütün ilaçlar verem savaşı dispanserlerinden ücretsiz verilir. Tedavide verilen ilaçların düzenli içilmesi çok önem taşır. Çünkü hastaların bir kısmı tedaviyi terk etmekte ve toplumda basil saçmayı sürdürmektedirler. Hastanın ilaçlarını içtiğinden emin olmak için her doz ilacı bir sağlık personelinin veya başka bir görevlinin gözetiminde içirtmek en uygun yoldur. Buna doğrudan gözetimli tedavi (DGT) denilir. Tedavinin dispanserde ya da hastanede başlanması gerekir. Aylık takiplerinin de dispanserde yapılması uygundur. Tedaviyi sonlandırana kadar özenle sürdürmek gerekir."

FOTOĞRAFLI