DEVLET Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, Giresun’da son 15 yılda birçok yatırımlara imza attıklarını belirterek 5 baraj ile 1 göletin de inşa edildiğini, 8 baraj ile 3 göletin inşaatının da devam ettiğini açıkladı.

DSİ Genel Müdürü Acu, yaptığı yazılı açıklamada, “DSİ olarak toprak ve su kaynaklarının geliştirilmesine yönelik hazırlanan sulama ve depolama projelerinde maksadımız; tarımsal üretimi artırmak, tarımla geçimini sağlayan nüfusun refah seviyesini yükseltmek, artan nüfusun besin ihtiyacını karşılamak, sanayimizin hammadde ihtiyacını temin etmek, tarımın milli gelir içindeki payını artırmak, kırsal göçü önlemektir” dedi.

Ülkemizdeki su kaynaklarının planlanması, yönetimi, geliştirilmesi ve işletilmesinden sorumlu olduklarını aktaran Acu, belirlenen hedeflere ulaşmak için çalışmalarına hızla devam ettiklerini kaydetti.

Giresun’a son 15 yılda 5 baraj ve 1 gölet inşa edildiğini belirten Murat Acu, “Bununla birlikte Giresun’un su kaynaklarını en iyi şekilde değerlendirmek gayesiyle 8 baraj ve 3 gölet daha inşa ediyoruz. Bu önemli barajlardan biri Alucra Barajıdır. Baraj ile 11 bin 640 dekar arazi sulanacaktır. İnşa etmekte olduğumuz diğer bir baraj da Şebinkarahisar Şaplıca Barajıdır. Bu baraj ile de 10 bin 380 dekar arazi sulanacaktır. Giresun’un münbit topraklarını sulamaya açmak için yeni sulama tesisleri inşa ediliyor. Son 15 yılda sulamaya açtığımız bin 830 dekar arazi ile yıllık 275 bin lira zirai gelir artışı sağlanmaktadır. 21 bin 60 dekar arazinin de sulama şebeke inşaatı devam etmektedir” açıklamasını yaptı.

Karadeniz Bölgesi yağış rejimi bakımından ülkemizin en fazla yağış alan bölgesi olduğuna işaret eden Acu, şöyle devam etti:

“Dolayısıyla bazen şiddetli yağışlar feyezana ve taşkınlara yol açmaktadır. Biz de Giresunlu vatandaşlarımızın taşkınlara maruz kalmaması için üst havzalarda teraslama ve erozyon kontrol çalışması yapıyoruz. Derelerimizi de ıslah ederek vatandaşlarımızı taşkınlardan koruyoruz. Son 15 yılda Giresun ve ilçelerinde inşa ettiğimiz 64 adet taşkın koruma tesisi ile; Giresun şehir merkezi, 126 yerleşim yeri ve 17 bin 220 dekar araziyi taşkınlardan koruduk. 12 adet taşkın koruma tesisinin ise inşaat çalışmaları devam etmektedir.”

DSİ Genel Müdürü Acu, bu projelerin yapılmasına destek veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na da destek verdiğini sözlerine ekledi.