Erol AKKIR/ANTALYA, () - ANTALYA Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi, Özel Antalya Kavram Ortaokulu işbirliğiyle Dünya DNA Günü dolayısıyla program gerçekleştirildi.
Özel Antalya Kavram Ortaokulu'nda düzenlenen programda, pediatrik hematoloji ve genetik uzmanı Prof. Dr. Duran Canatan, geleceğin bilim insanlarına DNA yapısını anlattı. Antalya'da beş yıldan beri merkezlerinde Dünya DNA Günü'nü değişik aktivitelerle kutladıklarını ifade eden Prof. Dr. Canatan, bu yılki konularının, makro dünyada Mikro RNA'lar üzerine olduğunu söyledi.
Okulda geleceğin bilim insanlarıyla buluşan Prof. Dr. Canatan, "İnsan organizması sistemler bütünü olup hücre, doku, organ hiyerarşisini takip etmektedir. Hücre içerisinde DNA- RNA- protein- metabolit hiyerarşisi, hücrenin yaşam süresi içerisinde fonksiyon durumunu belirler. Hücre içerisinde yüz binlerce molekül ya da metabolitin sayılamayacak kadar çok etkileşimini ifade eden bu bilgi akışındaki dengesizlik, organizmanın öngörülen yaşam sürecinde, kalıcı ya da geçici olarak bir sorun yaratırsa hastalık ortaya çıkar" dedi.
KANSERİN ERKEN TANISI
Son yıllarda kanser erken tanısında ve takibinde mikro RNA'ların gündeme geldiğini söyleyen Prof. Dr. Canatan, "Kanser erken tanısında kullanılan tümör belirteçleri yeterli olmadığı için mikro RNA'ları kullanmayı amaçladık. KOSGEB tarafından kabul edilen projemizi bir yıldan beri yürütüyoruz. Ülkemizde ilk defa gerçekleştirilen bu proje ile kadınlarda ve erkeklerde en sık görülen akciğer, meme, kolon, mesane, prostat, karaciğer, pankreas ve mide kanserlerinde mikro RNA'ları çalışmaya başladık. Çalışma bir yıl sonunda tamamlanacak" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI