İZMİR'in Selçuk ilçesinde, 1'nci Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali kapsamında, Tosca operası sunuldu. Efes Antik Kenti'nin tarihi atmosferinde binlerce sanatsever, keyifli bir gece yaşadı.

Türkiye'de ilk kez 2 Nisan 1941'de Ankara'da sahnelenen Tosca operasının, Efes Antik Kenti'ndeki gösteriminde, orkestrayı konuk İtalyan şef Alberto Veronesi yönetti. Haldun Özörten'in rejisiyle sahnelenen eserin sahne tasarımcılığını Nihat Kahraman, kostüm tasarımcılığını Nursun Ünlü üstlendi. Koroyu ise şef Anıl Aydın hazırladı. Eserin ışık tasarımlarının Müfit Özbek'e ait olduğu belirtildi. Tosca'da solo rolleri; konuk İspanyol sanatçılar soprano Carmen Solis, tenor Enrique Ferrer ve Türk solistler Cengiz Sayın, Alparslan Mater, Nejad Beğde, Murat Direk, Cihan Özmen, Barış Yener ve Şeniz Çimen üstlendi. Oyunu izleyenler arasında, Selçuk Belediye Başkanı AK Partili Dahi Zeynel Bakıcı da yer aldı.

OYUNUN KONUSU

Oyun, tanınmış opera şarkıcısı Tosca, Cumhuriyetçi düşüncelere sahip ressam Cavaradossi ve Roma Polis Müdürü Scarpia üçgeninde geçmekte; o dönemdeki Avrupa gerçeği yaşatılmaktadır. Tosca'nın konusu şöyle: Cumhuriyetçi görüşleri nedeniyle Scarpia tarafından tutuklu bulunduğu hapishaneden kaçarak kiliseye sığınan Angelotti, orada eski dostu ressam Cavaradossi ile karşılaşır. Cavaradossi, cumhuriyet uğruna beraber savaştığı arkadaşına yardım edecektir. Tüm bunlardan habersiz olan güzel şarkıcı Tosca, Cavaradossi'yi görmek üzere kiliseye gelir; dışarıdan duyduğu seslerden rahatsız olmuştur; Cavaradossi'yi kıskanmaktadır; sevgilisinin yapmakta olduğu resmin bir başka kadına benzediğini düşünür... Angelotti'nin hapisten kaçması Scarpia'yı çılgına çevirmiştir; bir düzen düşmanını, bir asiyi mutlaka bulmalı ve cezalandırmalıdır. Bu düzen düşmanına cumhuriyetçi ressam Cavaradossi'nin yardım ettiğini bilmektedir; asileri bulmak ve cezalandırmak adına her türlü hile ve kötülüğü yapacaktır.

Festival, 18 Eylül Salı günü saat 21.00'de sahnelenecek Carmina Burana balesiyle son bulaca.

İZMİR, ()

FOTOĞRAF