KARADENİZ Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB), Tarihi İpekyolu ticaretini canlandırmak ve bölge ülkelerindeki ticareti geliştirmek amacıyla Şanghay’da düzenlenen Çin Uluslararası İthalat Fuarı’na (CIIE) katıldı. Resmi açılışına Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur’un da katıldığı KFMİB standı, fuar süresince büyük ilgi gördü.

KFMİB Başkanı Edip Sevinç de fuarla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “2017 yılında 55 milyon dolar karşılığı 7 bin 300 ton ihracat ile fındık Türkiye’den Çin’e gerçekleştirilen gıda ihracatında birinci sırada yer alıyor. Bu durum fındık ve mamulleri sektörü olarak 2000’li yılların başından itibaren Çin’de yürütülen tanıtım faaliyetlerinin bir sonucudur. Gerek kalitesi gerekse lezzeti ile Türk fındığının artık Çin’de yeterli bir bilinirliğine sahip olduğunu fuara katılan firmalarımızca yapılan görüşmelerle yerinde gözlemlendi. Çin’in yeni ithalat stratejisi, ülke pazarına giriş yapan ilk Türk gıda ürünlerinden biri olan fındık için önemli fırsatlar yarattı. Tüm fındık ihracatçılarını bu potansiyeli değerlendirmeye davet ediyoruz” dedi.

Söz konusu fuar ile eşzamanlı olarak KFMİB tarafından düzenlenen Fındık ve Mamulleri Sektörel Ticaret Heyeti hakkında da bilgi veren Sevinç, heyete dahil olan Türk fındık ihracatçılarının, Çin’in önemli kuruyemiş ithalatçıları ve fındığı katkı maddesi olarak kullanan çikolata, şekerleme ve dondurma ürünleri imalatçıları ile ikili görüşmeler gerçekleştirildiğini söyledi.

Sevinç,  “Bu ikili görüşmeler ile fındık ihracatımızın arttırılmasına yönelik yeni iş fırsatları yaratıldığı bu programın, son yıllarda artış trendinde bulunan Çin’e yönelik fındık ihracatımızı daha da artıracağı umudunu taşıyoruz” ifadesinde bulundu.