Suat SÖĞÜT/FİNİKE, () - AKDENİZ Üniversitesi Finike Meslek Yüksekokulu'nda, 'Türkiye Tarımında Teknoloji' konulu konferans düzenlendi.

Finike MYO toplantı salonunda gerçekleştirilen konferansı MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Önder Kabaş, öğretim görevlileri, öğrenciler ve çiftçiler takip etti. Konferansa konuşmacı olarak katılan Rito Tohumculuk ve Growfide'nin sahibi, eski milletvekili Hasan Ünal, Türkiye'de tarımın çok iyi durumda olmadığını söyledi. Tarımda sıkıntılı yerler olduğunu ve gün geçtikçe daha da kötüleşmeye başladığını belirten Ünal, "Türkiye 81 milyon oldu. Türkiye kendine yetecek bazı ürünleri üretemiyor. Etini, tahılını, bakliyatını üretemiyor, dışarıdan alıyor. Doğru düzgün meyvecilik yapılamıyor. Tarımda eski metotlar uygulanıyor. Tarımdaki kötüye gidişi örnekler vererek anlatabiliriz" dedi.

Türkiye'nin belli noktalarında, bitki doku kültürüne yönelik çaba harcayan birkaç firma olduğunu anlatan Ünal, "Birkaç firma sebzeyle uğraşıyoruz. Sebze üretimine teknoloji soktuk. Domates mesela en çok tüketilen sebzedir. Türkiye'de 12 milyon ton domates üretiliyor. Çok büyük bir miktar bu. Bunu Türkiye'de üretemezsek ithalat da mümkün değil. Dünyanın neresinden 12 milyon ton domates bulacak ve dışarıdan ithal edeceksiniz. Dünyadaki gelişmiş olan teknolojinin Türkiye'ye getirilip uygulanması gerekiyordu. Bunun birincisi tohum. İnsanlar 40 yıl önce elinde kalan tohumu kullanırdı. O tohumlar, ürününden çıkarılır ertesi yıl tekrar kullanılırdı. Kimse de yeni tohum kullanmazdı. Ancak yıllar geçtikçe virüsten etkilenen tohum dayanıksızlaştı ve verim düştü. Sonrasında dünyada hibrit tohum çıktı. Ne demek? İyi bulduğunuz çeşitler birbirleriyle melez yapılarak yeni bir çeşit bulunuyor. O çeşit sayesinde de ortamdaki hastalıklara virüslere dayanıklı ürün ortaya çıkıyordu. Domates 7-8 formda üretilir hale geldi" dedi.

Sebzede aşılama tekniğinin uygulanmasıyla üretimin arttığını vurgulayan Hasan Ünal, "Sebzenin 3- 4 kat artmasından sonra Türkiye 81 milyon insanı doyurmaya başladı. Üretim fazlasını da Balkan ülkelerine, Arap ülkelerine satıyoruz. Sebzede bir üretim fazlamız var. Hem 81 milyon insanı doyuruyoruz hem de ihraç ederek Türkiye bu işten para kazanıyor" diye konuştu.

Tarım sektöründe teknolojinin büyük önem taşıdığına dikkati çeken Hasan Ünal, teknoloji sayesinde kapya biber ve küçük salatalığın Demre'de yetiştirilip, Türkiye'ye ve dünyaya satılır hale geldiğini vurguladı. Son dönemde sebzeyle ilgili hormon söylentilerinin de doğru olmadığını anlatan Hasan Ünal, "Çiftçi örgütlenmediği, gücü olmadığı için üzerlerine fazlasıyla gidiliyor. 8- 10 sene önce çok ciddi boyutta hormon kavgası vardı. Halbuki hiç haklı değiller. İhraç edilen biber, domates ilaç kalıntısı kavgası yapılıyordu dışarıda ama onların hiçbirisinden hormon kavgası gelmemiştir. Hormon diye kullanılan maddeler insan sağlığını bozacak madde değil. Zararlı değil. Çiftçiler bu konuda haklarını yeteri kadar savunamıyor" dedi.

FOTOĞRAFLI