İZMİT(Kocaeli), () - KOCAELİ Büyükşehir Belediyesi'nce, Gebze-Darıca arasında yapılacak olan metro hattının yapım ihalesi yapıldı. Metro hattı, TCDD Gar istasyonu ile Marmaray ve Hızlı Tren üzerinden İstanbul'a bağlanacak.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin meclis salonunda yapılan ihaleye 6 firma zarf gönderirken, ikisi teşekkür mektubu sundu. Gebze-Darıca arasında uzanacak 15.6 kilometrelik metro hattı için 4 firma Gebze Metrosu yapımı için teklif verdi. İhalede en düşük teklif 2 milyar 488 milyon 489 bin TL ile Meting Raylı Sistemler+Met-Gün İnş+Eze İnş+Gökçe inşaat ortaklığından gelirken en yüksek teklifi 2 milyar 690 milyon TL ile DBH Yol+Gürbağ İnş+Yedigöze İnş.+ Teb Enerji ortaklığı verdi.

Gebze-Darıca arasında yapılacak metro ile Darıca, Gebze ve organize sanayi bölgesi arasında ulaşım 19 dakikada sağlanacak. Hattın 14,7 kilometresi tünel, 900 metresi hemzemin olarak yapılacak. 4 araçtan oluşan sürücüsüz tam otomatik metronun kullanılacağı Gebze metro hattı bin 80 yolcu kapasiteli olacak. Sürücüsüz metro 12 istasyonlu, 15,6 kilometrelik metro hattında 90 saniye aralıklarla sefer yapmaya elverişli olacak.

Metro araçlarının her türlü bakım ve onarımına cevap verecek bakım onarım sahası ile araç deposu ve kontrol kumanda merkezi hattın sonundaki Pelitli bölgesinde yapılacak. Planlanan TCDD Gar istasyonu ile Marmaray ve Hızlı Tren üzerinden İstanbul başta olmak üzere diğer şehirler ile bağlantı sağlanacak. Yapım süresi 52 ay olarak belirlenen Gebze metrosu ihalesi için verilen teklifler değerlendirmeye alındı.