İZMİR'de tarihi Kemeraltı Çarşısı'nın gözbebeği Kızlarağası Hanı eski günlerini arıyor. Takı ve antika deyince ilk akla gelen satış yerlerinden biri olan Kızlarağası Hanı'nda esnaf, yabancı turist sayısındaki düşüşün işlerini olumsuz etkilediğinden yakınıyor.

Kruvaziyer gemilerinin terör olayları nedeniyle 2016'da İzmir'i rotasından çıkarmasının ardından, gelirinin önemli bir bölümünü yabancı turistten sağlayan Kızlarağası Hanı'ndaki esnaf iş yapamaz hale geldi. S.S. İzmir Kızlarağası Hanı ve Çevre Mülk Sahipleri Turizm Geliştirme Kooperatifi Müdürü Nazım Güngör, turistin geçmiş yıllarda olduğu gibi hana ilgi göstermediğini söyleyerek, esnafın zor durumda olduğunu dile getirdi. Sekiz yıldır handa müdürlük yapan Nazım Güngör, "Hanı ziyaret edip alışveriş yapanların sayısı çok azaldı. Esnaf iş yapamayınca sıkıntı yaşamaya başladı. Aidatları dahi toplayamıyorum. Çünkü turist gelmiyor. İşlerin açılmasını bekliyoruz" diye konuştu. Kızlarağası Hanı'nda takı, eski eşya, halı ile birlikte 26 iş kolunda faaliyet yürütüldüğünü belirten Güngör, yaklaşık 200 dükkanın çalıştığını anlattı. Geçmiş yıllarda her hafta 3 yolcu gemisinden gelenlerin hanı ziyaret ettiklerini belirten Güngör, pazar günleri dahi hanı açık tuttuklarını ama işlerin azalmasıyla hanın eski cazibesini yitirdiğini savundu.

TANITIM EKSİKLİĞİ

Kızlarağası Hanı'nda 23 yıldır esnaflık yapan Hülya Hayta, tanıtım eksikliğine dikkat çekti. İzmir'e gelince ilk ziyaret edilecek yerlerden birinin Kızlarağası Hanı olduğunu söyleyen Hayta, tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda kalitenin düştüğünü öne sürerek hanın farklı bir atmosferi olduğunu dile getirdi. Handa yıllarca gümüş sattıktan sonra giyime yöneldiğini belirten Hayta, "Buraya 20'li yaşlarda çalışmaya geldim. 1 sene sonra buradan dükkan tuttum. Hanın ilk gümüşçülerinden biriydim. Zamanla burada 3 dükkan işletmeye başladım. Her yer gümüşçü olunca ticari amaçla giyim satışına başladım. Burası metropol bir yer. Ama İzmir dışından gelenler de çok fazla. Bir dönem daha çok gemilerle paket turist geliyordu. Şimdi gemiden gelen turist yok. Şu an Çeşme ya da Kuşadası'nda rezervasyon yaptırıp bir gün de burayı ziyaret ediyorlar. Kendimizi geçindiriyoruz ama o kadar. Tanıtım için fazla reklam yapılmıyor" diye konuştu.

'ELİMİZDE NAKİT YOK'

Handa 25 yıldır halı satışı yapan Şükrü Fidan ise 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından işlerinin kötü etkilendiğini öne sürdü. Kuşadası'nda da dükkanı olduğunu ve 40 yıldır özellikle turistlere halı sattığını anlatan Fidan, "Malı zararına satıyoruz. Eskiden daha fazla alışveriş vardı. Handa da dükkanlar boş, turist yok. Vakıf, zamanı gelince dükkan kirası için sıkıştırıyor. Turist olmayınca işler kötü. Elimizde nakit yok" dedi.

EYLÜLÜ BEKLİYOR

Hanın en genç esnaflarından heykeltıraş Asya Tok da 3 ay önce ticarete atıldığını belirterek kış sezonundan ümitli olduğunu söyledi. İkinci katta atölyesinin olduğunu ve altın ile gümüş üzerine tasarımlar yaptığını dile getiren Tok, şöyle konuştu:

"Takı deyince İzmir'de ilk akla gelen yer burası. Ben de bu iş üzerine çalışmaya başlayınca ilk tercihim burası oldu. Şimdilik satışlarım iyi gidiyor ama yabancı turist fazla yok. Her yaştan müşterimiz vardı son 1 ayda iyice azaldı. Ramazan ayında kimse gelmedi. Okullar da tatile girince insanlar yazlık yerlere gitmeye başladılar. Eylülden sonra işlerimiz daha açılacak diye tahmin ediyoruz."

Nevra UÇKAÇ / İZMİR, ()

FOTOĞRAFLI