KÜTAHYA'nın Simav ilçesinde konut ve işyerlerinin ısıtılmasında kullanılan jeotermal enerjinin yaygınlaşması vatandaşları sevindirirken, geçimini yorgan dikerek kazanan esnafı sıkıntıya düşürdü.

Simav'daki mevcut 16 bin civarındaki konut ve işyerinden 14 bini jeotermal enerji ile ısınıyor. Jeotermal enerji ile ısınma çalışmaları son 4 yılda büyük artış gösterdi. 4 yıl önce ilçede jeotermal enerji ile ısınan konut ve işyeri sayısı 10 bin civarındayken bu günlerde bu sayı 14 bini buldu. Jeotermal enerjinin ilçe genelinde yaygınlaşmasında mevcut belediye başkanı AK Partili Süleyman Özkan'ın büyük gayretleri oldu. Jeotermal enerjinin yaygınlaşması ilçede vatandaşları sevindirirken bir zamanların gözde mesleği yorgancılığı da bitirme noktasına getirdi. Kış aylarında hava sıcaklığının geceleri eksi 10-15 dereceye kadar düştüğü 26 bin nüfuslu Simav ilçe merkezinde vatandaşlar, artık yataklarındaki yorganları kaldırıp gardıroplarının bir köşesine attı. Simavlılar şimdi hiç dert etmedikleri soğuk kış gecelerini daha ince örtülerle geçiriyor.

Durum böyle olunca ilçede bir zamanların en gözde mesleklerinden sayılan yorgancılık yavaş yavaş tarih olmaya başladı. İlçe merkezinde sayıları 5'i geçmeyen yorgancılar artık şehir merkezinde yaşayanlar yerine köylerdekilere yorgan dikmeye başladı,

Simavlı 20 yıllık yorgancı Yüksel Dönmez (46), jeotermal enerji ile konut ve işyeri ısıtmasının yaygınlaşması ile ilçe merkezinde artık kimsenin yorgan diktirmek için işyerine gelmediğini söyledi. Sanatını bu günlerde köylerde yaşayanlar için icra etmek durumunda kaldığını ifade eden Dönmez, "Aç açıkta değiliz. Ancak ilçe merkezinde müşterimiz kalmadı. Köylerdeki vatandaşlarımız için yorgan dikiyoruz. Simavlılar artık iş yerimize uğramıyorlar. Eskiden düğünlerde sünnetlerde yorgan diktirmek moda olmuştu. Şimdi bu gelenek ve görenek de kalktı. Olsun bende evim ve iş yerimde jeotermal enerji ile ısınıyorum. Allah bir kapıyı kapatır, 10 kapı açarmış. Bizde şimdi köyde yaşayan vatandaşlarımız için yorgan dikiyoruz. Bazen ilçe dışından da siparişler alıyoruz" diye konuştu.

Mehmet YENEN / SİMAV (Kütahya), ()

FOTOĞRAFLI