Tolga BİRGÜCÜ/SAMSUN, ()- SAMSUN'da yaşayan Iraklı Okas Saad (13), kağıt toplayarak ailesinin geçimine katkı sağlamaya çalışıyor.
Türkiye'ye 2016 yılında gelip, Samsun'a yerleşen Iraklı Saad ailesinin 4 çocuğundan en büyüğü olan Okas Saad, çöp konteynerlerinden atık kağıt topluyor. Günlük ortalama 20-25 TL arasında para kazandığını belirten Saad, babasının 2 senedir iş aradığını, 12 yaşındaki diğer kardeşinin de günlük işlerde çalıştığını söyledi. Okula gitmeyen Okas Saad, “2016 yılından bu yana Samsun’dayız. Beş kardeşiz, en büyüğümüz benim. Annem ve babam çalışmıyor. Babam zaman zaman çalıştı ama şimdi işi yok, iş arıyor. Kardeşimle beraber evimize biz bakıyoruz” dedi.
KENTTE 32 BİN YABANCI İKAMET EDİYOR
Samsun Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nün verilere göre, Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı olarak okul çağındaki 2 bin 500'ün üzerinde mülteci çocuk eğitim öğretim görüyor. Öğrenciler, okula ulaşım ve kayıt konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamıyor. Kentte 21 bin Iraklı, 8 bin Suriyeli ile Afganistan, İran ve dünyanın farklı ülkelerinden gelen toplam 32 bin civarında mülteci ve yabancı uyruklu insan bulunuyor.

FOTOĞRAFLI