KARACABEY Belediyesi, başlattığı çalışma ile ilçenin tarihi ve doğal güzelliklerinin envanter çalışmasını ortaya çıkarıyor. Konu hakkında açıklama yapan Belediye Başkanı Ali Özkan, ‘’Ciddi tanıtım ve farkındalık çalışmaları ile sadece ülkemizde değil dünyada dikkat çeken değerlerimizi ortaya çıkardık’’ dedi.

Belediye ekipleri, özellikle kırsal mahallelerde muhtar ve mahalle sakinleri ile birebir temas kurarak, geçmiş yıllarda yaşanan olayları, tarihi kişilikleri ile mahalle sakinlerinin anlattıklarından yola çıkarak, tarihi ve doğal güzelliklerin peşine düşüyor. Bu zamana dek 10’dan fazla kırsal mahallede sürdürülen çalışma neticesinde; tarihi taşlar, anıt ağaç niteliği taşıyan doğal güzellikler ile tarihe mal olmuş kişi ve olaylar gün yüzüne çıktı. Projenin özellikle bugüne kadar uzanan bilgilerden farklı ve daha detay bilgiler aranması, ayrıca bununla ilgili mahalle sakinleri ile birebir görüşmeler yapılmasından dolayı yavaş ilerlediği kaydedildi.

Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Göreve geldiğimizden bu yana, Karacabey’in sahip olduğu eşsiz değerlerin ve mevcut potansiyelin gün yüzüne çıkarılıp tanıtılması için önemli çalışmalara imza atıyoruz. Bu kapsamda, ciddi tanıtım ve farkındalık çalışmaları ile sadece ülkemizde değil dünyada dikkat çeken değerlerimizi ortaya çıkardık. Ancak tüm bunların yanında, Karacabey’de bu zaman kadar gerçekleştirilmemiş bir çalışmanın da peşine düştük. Oluşturduğumuz ekip arkadaşlarımız, bilinen değerlerin yanı sıra sadece yaşlı insanların hafızalarında kalmış tarihi, doğal ve kültürel değerlerimiz için kolları sıvadı. Yaklaşık 3 aydır devam eden bu süreçte onlarca anıt niteliği taşıyan yaşlı ağaçlar, tarihi anlatımların yer aldığı taşlar ve kaideler ile mağara, akarsu, şelale ve seyir alanları bulduk. Bunun yanında, Kurtuluş Savaşı dönemlerindeki kahramanlıkları unutulmaya yüz tutmuş bazı isimlere de ulaştık. Yakın zamanda, bu başlıklarla ilgili ayrıntılı bilgileri yine kamuoyuyla paylaşacağız’’ dedi.

BELGE NİTELİĞİ

Başlatılan çalışmanın önemli bir yanı da özellikle tarihi eser kaçaklığına yenik düşen bazı eserlerin günümüze ulaşanlarının neyi ifade ettiğinin belgelenmesi ve bu eserlerin, bir belge niteliğiyle korunarak geleceğe aktarılmasını sağlamak olarak öne çıkıyor. Proje sonunda belirlenen tarihi ve doğal güzellikleri korumak için tanıtım faaliyetlerine geçileceği açıklanırken, envanter sonuçlarının da bir kitap haline getirilerek kamuoyuna sunulacağı kaydedildi.

Öte yandan, kısa süre önce Karacabey sınırları içerisinde belediye personeli tarafından bulunan ve 650 yaşından daha fazla olduğu tahmin edilen dev çınar ağacı da basında yoğun ilgi görmüştü. “Dere Çınarı” olarak bilinen ve asırlara meydan okuyan dev ağaçla ilgili Karacabey Belediyesi, anıt ağaç olması için girişimde bulundu.  Eğer yapılan tetkiklerle ağacın yaşı 650'den fazla çıkarsa, Türkiye'nin en yaşlı çınarları arasında başı çekeceği ön görülüyor.

FOTOĞRAFLI