Aleyna BAYRAM/TRABZON () - KARADENİZ'den yola çıkan gönül elçisi basın mensupları Güneydoğudaki meslektaşları ile buluştu.

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliğinde yapılan ve İçişleri Bakanlığı tarafından desteklenen “Basın Mensupları Gönül Elçisi” projesi kapsamında Güneydoğu Anadolu illerinden gazeteciler Doğu Karadeniz gezisi için Trabzon’da bir araya gelmişti. Projenin ikinci ayağında ise Artvin-Rize-Trabzon-Giresun ve Gümüşhane’den 30 gazeteci Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne gitti.Program kapsamında Şanlıurfa-Diyarbakır-Mardin ve Tunceli illerini ziyaret edecek gazeteciler bölgede hem meslektaşlarıyla buluşma imkânı buldu, hem de şehirlerin ileri gelenleri ve STK’larla  bir araya geldiler. Trabzon'da yola çıkan yaklaşık 30 kişilik heyet yörenin tarihi ve kültürel güzelliklerini görme fırsatı da  buldu.Proje ile gazetecilerin farklı bölgelerdeki şehirlerin kültürel, tarihi ve turistik yerlerini gezerek görmeleri ve bu illerde çalışan gazetecilerle kaynaşması sağlanırken ayrıca dostluk köprüsü de kuruluyor.

Proje kapsamında, ilk temaslar için karayolu ile Şanlıurfa'ya gelen gazeteciler Halfeti, Balıklıgöl ve Göbeklitepe gibi tarihi ve turistik yerleri gezme imkanı buldu. Daha sonra Şanlıurfa Çalışan Gazeteciler Cemiyeti’ni de ziyaret eden Karadenizli 'Basın mensupları Gönül Elcileri'' burada Cemiyet Başkanı Tahir Gülebak tarafından karşılandı. Ziyarette böyle organizasyonların kaynaşması açısından önemli olduğunu belirten Gülebak "Ülkemizin içinde bulunduğu durum biz gazetecilere ağır sorumluluklar yüklüyor. Bir şeyi bilmemiz gerekir, inançlar da etnik köken de ayrıştırıcı bir işleve sahip olamaz. Anadolu toprakları bin yıldır her etnik kökene, inanca, mezhebe ve meşrebe kucak açmış, onları beslemiş, nesilden nesile aktarmıştır" diyerek kardeşlik mesajları verdi.

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti adına proje sorumlusu  Osman Şişko,''Urfa’da olmaktan oldukça mutlu olduğunu belirterek “Cemiyetimizin bir sosyal sorumluluk projesi olan ‘Basın Mensupları Gönül Elçileri projesi’ kapsamında bu yöreden arkadaşlarımızı Trabzon’da ağırlamıştık. Şimdi biz buradayız. Ülkemizin birlik beraberliği ve barışı için bu iki bölgenin Gazetecilerin buluşması aradaki ön yargıları yıkmak ve kardeşliği tesis etmek adına önemli bir adım. Burada gördüğümüz misafirperverlik ve güzellikler ne kadar doğru bir iş yaptığımızı daha iyi anladık. Emeği geçen herkese teşekkür ederim'' dedi.

Ziyarette konuşan “Basın Mensupları Gönül Elçisi “Koordinatörü Ahmet Külekçi, “Buradaki cemiyet başkanlarımız ve basın mensuplarımız da projemizin başarıya ulaşmasına çok büyük katkı sağladılar. Onlara ve bölgemizden de bu projemize katılım gösteren tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından ziyaretin anısına Şanlıurfa Çalışan Gazeteciler Cemiyeti başkanı Tahir Gülebak ziyaretçilere plaket taktim ederken, TGC Başkan Vekili Osman Şişko Trabzon Gazeteciler Cemiyeti adına Gülebak'a plaket vererek, Cemiyetin rozetini taktı. Proje koordinatörü Ahmet Külekçi de Gülebak'a Trabzonspor forması hediye etti.

Projenin 2.gününde Şanlıurfa'dan karayolu ile Mardin'e hareket eden heyet Mardin'in en büyük ilçesi Kızıltepe uğradı.  Heyeti Kızıltepe Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Halit Solhan ve 3561 üyeli Mardin Kızıltepe Trabzonspor Taraftarlar Derneği Başkanı İbrahim Aydın ağırladı. Ziyaret programın ardından Hasankeyf’e gitmek üzere yola çıkan Basın Mensupları yolda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu,Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ve Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yusuf Turgut’a tele konferansla bağlanarak proje hakkında bilgi aktardılar.

Doğu Karadenizli Gazeteciler programın 3.günüde Mardin’den Diyarbakır’a geçti. “Basın Mensupları Gönül Elçisi” Projesi kapsamında Karadeniz Bölgesinin çeşitli illerinden bir araya gelen gazeteciler projenin son uğrak yeri olan Tunceli’ye gelerek eski Of Kaymakamı, Tunceli Vali-Belediye Başkan Vekili Tuncay Sonel’i makamında ziyaret etti.

Konuşmaların ardından Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Osman Şişko, Vali Tuncay Sonel’e ziyaretin anısına plaket ve Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nin basılı eserlerinden takdim ederken, koordinatör Ahmet Külekçi’de Trabzonspor forması hediye etti.Vali- Belediye Başkanı  Sonel, Gazetecilerle birlikte Tunceli şehir merkezini gezerek çalışmaları yerinde incelediler.