Cafer ZENGİN/KAYSERİ, ()-Kayseri Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Per, “Erciyes Üniversitesi’nin (ERÜ) böbrek nakli ruhsatının iptal edildiğini duyuyoruz, bu üzücü bir şey” açıklamasının “Asılsız” olduğunu belirterek, yalanlayan ERÜ 'ye son 2 yılda  Kayseri’de yapılan nakil  sayısını açıklamasını ve diğer merkezilerle kıyaslamasını talep etti.
 Tabip Odası Başkanı Hüseyin Per’in,  “Erciyes Üniversitesi’nin Türkiye’de böbrek naklini ilk yapan ve uygulayan üniversitelerden biri olduğunu ancak, şu an Böbrek Nakli Ruhsatı’nın  iptal edildiğini duyuyoruz, bu da üzücü bir şey” şeklinde yaptığı açıklamaya ERÜ Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Kudret Doğru, “Açıklamalar asılsız” yönündeki cevap verdi. Per, bu kez de  “Son 3 senede Erciyes üniversitesinde yapılan yıllık Karaciğer ve Böbrek Nakli sayısı kaçtır? Bugün karaciğer naklinde Malatya İnönü üniversitesi Türkiye de ve Avrupa’da birinci iken mensubu olmaktan gurur duyduğum Erciyes Üniversitesi bu konuda ilkleri hayata geçiren bir üniversite misyonundan neden uzaklaştı?” sorularını yöneltti.

DOĞRU: RUHSATIN İPTALİ SÖZ KONUSU DEĞİL

Per’in, “Erciyes Üniversitesi’nin böbrek nakli ruhsatının iptal edildiğini duyuyoruz” açıklamasına Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Kudret Doğru, cevap vererek, iddiaları yalanladı.  Doğru, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. A. Zeki Yılmaz adına T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen ruhsatın geçerli olduğunu ve ruhsatın iptalinin söz konusu olmadığını belirtti. Başhekim Doğru, bu tip asılsız haberlerden dolayı büyük üzüntü duyduklarını kaydetti.

"EĞER İPTAL EDİLMEMİŞSE BİZ BUNDAN GURUR DUYARIZ"

Bunun üzerine açıklama yapan Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Per ise,  “Eğer ERÜ’nün ruhsatı iptal edilmedi ve böbrek ve Karaciğer nakli ameliyatları yapılıyorsa biz gurur duyarız” diye konuştu. Önceki açıklamasını hatırlatan Per,  önceki açıklamasını yineleyerek, “Erciyes Üniversitesi’nin Türkiye’de böbrek naklini ilk yapan ve uygulayan üniversitelerden biri olduğunu ancak, şu an  Böbrek Nakli Ruhsatı’nın  iptal edildiğini duyuyoruz bu da üzücü bir şey. İki senenin içinde 2 ya da 3 tane ameliyat yapılmış, muhtemelen ondan dolayı. Eğitim Araştırma Hastanesi’nde bir arkadaşımız Malatya’ya gönderildi. Yine Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri’nden bir arkadaş da başka yere eğitime gönderildiler. Bundan 10 sene önce çatır çatır bu nakiller yapılırken şimdi yapılmıyor. Siz bir takım öğretim üyelerini alırken bir takım kıstasları görmeniz, gözetmeniz lazım. Örneğin adam 2 sene yurt dışına eğitime Amerika’ya gitti, karaciğer nakli yapmak için. Kayseri’de bir tane karaciğer nakli yapmadan İstanbul’a bir üniversiteye geçti. Şimdi bunu alan, aldıran arkadaşlara sormak lazım, niye Kayseri’de bu iş yapılmayacak mı, yapılmıyor muydu? Burada da bir takım kıstasları göz önüne almak lazım. Kayseri’ye hizmet edecek, elini taşın altına alacak insanların göz önünde bulundurulması gerekiyor"  ifadelerini kullandı.

Kendisinin üniversitede herkes tarafından konuşulan bir iddiayı gündeme taşıdığını kaydeden Prof. Dr. Hüseyin Per, “O zaman son 3 senede Erciyes üniversitesinde yapılan yıllık Karaciğer ve Böbrek Nakli sayısı kaçtır? Erciyes Üniversitesi bu konuda ilkleri hayata geçiren bir üniversite misyonundan neden uzaklaştı?” sorularını yöneltti. Prof. Dr. Hüseyin Per, şunları söyledi: “Üniversitede konuşulan ve herkesin, bildiği, duyduğu konuyu gündeme getirdim. Zaten bunu gündeme getirirken de bir duyumdan bahsederek, neden bu yönde ilkleri başarmış bir üniversitede nakil ameliyatlarının yapılamadığını sorguladım. Neden geride kaldık? Son 3 senede Erciyes üniversitesinde yapılan yıllık Karaciğer ve Böbrek Nakli sayısı kaçtır? Bugün karaciğer naklinde Malatya İnönü üniversitesi Türkiye de ve Avrupa’da birinci iken mensubu olmaktan gurur duyduğum Erciyes Üniversitesi bu konuda ilkleri hayata geçiren bir üniversite misyonundan neden uzaklaştı?  Özel hastanelerde yapılan Böbrek nakli ameliyatlarının sayısının niye çok altına düştük?  İşte ben bu gibi soruları gündeme getirdim. Sayın Başhekim bu soruların cevabını vermelidir.  Eğer üniversite yönetimi bu yönde böbrek nakli, karaciğer nakli gibi ameliyatları  Sağlık Bakanlığının koyduğu yıllık hedef ameliyat sınırlarında ise biz bundan gurur duyarız, onur duyarız, mutlu oluruz. Emeği geçenlere de teşekkür ederiz. Çünkü Kayseri gibi sağlık konusunda önemli bir gelişim süreci yaşayan şehrimizde, Erciyes Üniversitesi’nin lokomotif görevi üstlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu yöndeki tepkimiz zaten bu bilgi birikimin neden kullanılmadığı ve değerlendirilmediğinedir. Bunun yanında işi ehline verme çabamızdır. Karaciğer nakli için Amerika’ya gönderilen ve daha sonra nerdeyse hiç nakil yapmadan Üniversiteden ayrılanlara ve onlara izin verenleredir tepkim. Bu nedende eli taşın altına koyan, emek veren herkese teşekkür ediyoruz. Sayın Başhekimden de son 2 senede Kayseri’de yapılan nakil sayısını açıklamasını ve diğer merkezlerle kıyaslanmasını rica ediyorum.”

FOTOĞRAFLI