ANTALYA, () - ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 28. Grup Meslek Komitesi üyeleri ile Antalya Fotoğrafçılar Kırtasiyeciler ve Kitapçılar Odası yönetimi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Vergi Dairesi Başkanlığı'nı ziyaret ederek kayıtdışılıktan şikayet etti.

ATSO yönetim kurulu üyesi Mustafa Ayanoğlu'nun başkanlığındaki heyet, ilk olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nü ziyaret etti. Sektörel konulardaki sorunlar ve çözüm önerileri hakkında görüş alışverişinde bulunulan ziyarette, sektör temsilcileri tarafından, Antalya'da faaliyet gösteren ve bayiliğini aldığı yardımcı ders kitapları için okullarda sadece tanıtım yapması gereken bazı firmaların kitap satışı da gerçekleştirdiği kaydedildi. Bu tür sorunların daha çok devlet okullarında görüldüğü, bu durumun sektörde yardımcı ders kitapları satan diğer sektör mensuplarına karşı haksız rekabet ortamı yarattığı ifade edildi.

Bu nedenle, okullara gelen bu tür firma temsilcilerinin sadece kitap tanıtımı yapmasının sağlanması, ayrıca okullarda yardımcı ders kitaplarının tanıtımını yapacak kırtasiyeciler ile fotoğraf ve video çekimi yapacak fotoğrafçılardan da mutlaka Oda kimlik kartı istenmesi gerektiği belirtildi.

ÖDEMELERİN GEÇ YAPILMASI YA DA YAPILMAMASI SORUNU

Bununla birlikte, bazı öğretmen ve hatta sınıf annelerinin öğrencilere kitap ve kırtasiye malzemesi almak için velilerden ve öğrencilerden para topladığı, bu parayla alınan ürünlerin öğrencilere dağıtıldığı ifade edildi. Ancak, ürünlerin alındığı esnafa bir kısım öğretmen ya da sınıf annesinin paralarını ödemedikleri, bir kısmının da çok geç ödediği ya da parça parça ödedikleri belirtildi. Bu durumun sektör mensubu esnafı zor duruma düşürdüğü ifade edilerek, söz konusu olumsuzlukların yaşanmaması için önlem alınması talep edildi.

OKULLARA YAZI

Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan, gerek devlet okulları gerekse de özel okullarda gerekli denetimlerin yapıldığını, gerekli önlemlerin alınması için heyetin önerilerinin bir yazı ile okullara da yazılacağını ifade etti.

FATURASIZ SATIŞ

Heyet daha sonra Antalya Vergi Dairesi Başkan V. Metin Uzun'u makamında ziyaret etti. Sektör temsilcileri ziyarette, bayiliğini aldıkları yardımcı ders kitapları için okullarda sadece tanıtım yapması gereken bazı firmaların kitap satışı da gerçekleştirdiğini, yapılan bu satışlarla ilgili fatura ya da fiş kesilmediğini bildirdi. Bu sorunun hem Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı devlet okullarında hem de özel okullarda görüldüğünü belirten sektör temsilcileri, bu durumun yardımcı ders kitapları satan diğer üyelere karşı haksız rekabet ortamı yarattığını, hem de ülkenin vergi kaybına uğradığını ifade ederek, konuyla ilgili çözüm üretilmesini talep etti.

Vergi Dairesi Başkan V. Metin Uzun, kayıtdışının ülkenin genel sorunu olduğunu, buna karşın belli periyotlarla sahada denetimler yaptıklarını belirtti. Uzun, kayıtdışı çalışan, fiş ya da fatura kesmeyenler hakkında somut verilere ulaşılması halinde kendilerinin bilgilendirilmesi halinde gerekli yasal işlemleri yapacaklarını dile getirdi. Uzun, Alo 189 ya da Vergi Dairesi bünyesindeki İhbar Şikayetleri Değerlendirme Müdürlüğü'ne başvurulması halinde de çalışma yapılabileceğini kaydetti.