İZMİR Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan'ın, Ankara'da Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı tüm otoparkların tam gün ücretinin 1 TL olmasını hatırlatarak benzer bir tarifenin İzmir'de de uygulanması gerektiğine ilişkin açıklamasına yanıt veren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Bana göre popülist bir yaklaşımdır. Bunun yerine bizim yaptığımız gibi ulaşımda 90 dakika uygulamasını hayata geçirsinler" dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Mart ayı ikinci oturumu Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu idaresinde gerçekleştirildi. Oturumda söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, Ankara'da Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı tüm otoparkların tam gün ücretinin 1 TL olmasına ilişkin kararı meclis gündemine taşıdı. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin otopark ücretleri konusunda Türkiye'ye örnek bir karara imza attığını ve benzer tarifenin İzmir'de de uygulanmasını isteyen Doğan, "Bu uygulama kentin ana arterlerinde trafik yoğunluğunu azalması için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından da uygulanmalı" dedi. Bu öneriye yanıt veren Başkan Kocaoğlu, kararı popülist bir yaklaşım olarak yorumladı. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin bu uygulama yerine, 90 dakika uygulamasını başkentte hayata geçirmesi önerisinde bulundu. Kocaoğlu, "Ankara, otoparkı düşüneceğine bizim yaptığımız uygulamayı yapsın. Fakire fukaraya dokunsun, araba sahibine dokunacağına... 90 dakika tek bilet desin. Biz fiyatları düşürmeyeceğiz. Türkiye'de hiçbir belediyenin yapmadığı 90 dakika tek biletle sabit gelirli vatandaşın cebine her ay kişi başına 150 lira koyuyoruz. Bir yerel seçim hazırlığı 1 sene 14 ay önceden başlamaz. Bu millete, belediyelere, başkanlara yazık. Zaten başımızdaki dertleri biliyorsunuz. 1 sene önceden yerel seçim siyasetine başlarsak ne olacak bu memleketin hali" dedi.
"90 DAKİKA KALKMAYACAK"
Kararın Ankaralılara hayırlı olmasını dileyen Başkan Kocaoğlu, kendilerinin şehircilik anlamında aynı görüşte olmadıklarını kaydetti. Bu uygulamanın kente yarardan çok zarar getireceğini düşündüğünü vurgulayan Kocaoğlu, "Herkesin yaptığı işi burada uygulamak gibi bir şey yoktur. Manisa'nın toplamı Bornova ilçemiz kadardır. Bunu bilmenizi ona göre değerlendirmenizi isterim" dedi. Ayrıca başkan Kocaoğlu'na yanıt vermek isteyen Doğan'ın hamlesine sinirlenen Kocaoğlu, "Lastik top gibi fırlayıp konuşma" dedi. 
Bunun üzerine Bilal Doğan, "Ne konuştuğunuzu kulaklarınız duyacak. Size aynı sözü iade ediyorum. Saygı gösterirseniz saygı görürüsünüz. Ankara'daki halk yararına yapılan bir uygulamadır. Popülist diyemezsiniz" yanıtını verdi.
Mecliste kısa süreli gerginliğin ardından konuşmasına devam eden Kocaoğlu, İZELMAN'ın otopark işletmesinden yılda 7 milyon lira zarar ettiğini söyledi. Halkı toplu ulaşımı özendirmek zorunda olduklarını kaydeden Kocaoğlu, "Aklı ve bilimi rehber alarak kenti yönetmek durumundayız. Önümüzdeki günlerde aynı 'Park et devam et' gibi İnciraltı Kent Ormanı'ndaki açık otoparkımızda Mithatpaşa Caddesi'ndeki araç yoğunluğu almak için aynısını oraya geçiriyoruz. 120 lira civarında yapacağız. Biz fiyatları düşürmeyeceğiz, ne güzel Ankara düşürmüş İstanbul da düşürebilir, biz düşürmeyeceğiz. Çünkü gereği kadar kentimizi düşünüyoruz. Ama biz Türkiye'de hiçbir belediyenin yapmadığı 90 dakika tek biletle toplu taşıma kullanan sabit gelirli vatandaşın cebine her ay kişi başına 150 lira koyuyoruz. Çok üzülüyorum" dedi. 
Bir yerel seçim hazırlığının 1 sene 14 ay önceden başlamasının doğru olmadığını kaydeden Başkan Kocaoğlu; millete, belediyelere, başkanlara yazık olduğunu söyledi.  Ülkenin başında dertlerin olduğunu da sözlerine ekleyen Kocaoğlu, "1 sene önceden yerel seçim siyasetine başlarsak ne olacak bu memleketin hali. Elimizi vicdanımıza koyalım" dedi.
İZBAN'da gittiğin kadar öde uygulamasına dair gelen eleştiriler de Kocaoğlu'nun gündemindeydi. Başkan Kocaoğlu, şunları söyledi: "Artı Para uygulaması siyasi malzeme yapılıyor. Bu kenti birlikte yönetiyoruz. Seçim yaklaştıkça herkes kucağında ne varsa döker ama bunu böyle yapmayın. Size önerimdir bu şekilde siyaset yapılmaz, hayat geçmez. Bu işler böyle olmaz. 90 dakika uygulaması başladığından beri sizde bir telaş var. Kalkıyor, kalkacak diye. Her seçim arifesinde bunun kalkacak davulunu çalıyorsunuz. İki seçim geçti. Kalkmıyor" diye konuştu.
 
Umut KARAKOYUN / İZMİR, ()
FOTOĞRAFLI